lördag 1 april 2023

Panpizza



Pizzahut har ju goda pizzor men varför inte laga till lika goda hemma, så svårt är det egentligen inte.
Det som krävs är en stekpanna eller form som klarar av 250 ° C. Använder man stekpanna så försteker man degen för en krispig botten medan en form kräver att man har lagt in en pizzasten eller ipinumlagg som direkt överför värmen i botten och också ger krispig botten

Hushållsassitent används och jästen smulas ned i bunken. Beroende på om man använder söt degspad eller ej, så måste rätt jästsort väljas. Blå för icke söta degar och röd för söta degar, men mängden jäst är lika.

När jästen löst sig så blandas vetemjölet i tills degen precis släpper och fortfarande är kladdig.

Degen får jäsa till dubbel strolek, ca 60-80 minuter. Vält ut på lätt mjölat bakbord och vik degen 6 ggr. 

Tryck ut/kavla försiktigt ut degen i stekpannan/formen så gott det går utan att spricka. Låt vila 10 minuter och tryck sedan ut den i stekpannan eller formen så den når kanterna. Se till att stekpanna/form har smörjts med lite olja innan bara. Pensla med lite olja på ytan. Täck stekpanna/form och låt jäsa 30 minuter. 

Här ska alltså degen stekas om den tryckts ut i stekpanna. Stek på 7:an och kolla så den inte börjar brännas. Har du valt form så gå direkt till nästa punkt.





Pensla ut tomatsås, täck ordentligt med ost, krydda med oregano och den toppning du valt. 

Grädda nu i ugnen 250 °C tills ytan ser fin ut, ca 10-12 minuter

Osötad deg
  • 1,5 dl fingervarmt vatten
  • 1,5 msk olja
  • 25 gr blå jäst
  • 1 tsk salt
  • 3-4 dl vetemjöl special
Söt deg
  • 4 dl ljummet vatten
  • 2 msk olja
  • 2 tsk socker
  • 25 gr röd jäst
  • Ca 500 gr vetemjöl
  • 9 gr salt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar