fredag 10 mars 2023

Focaccia - ett underbart frasigt luftigt och smakrikt bröd




Enkelt men kräver planering. Minst ett dygn innan det ska avnjutas.

Först blandas mjöl med salt i en bunke.
Separat rörs jäst, socker och varmt vatten samman och man kollar så jästen är aktiv, dvs att det blidas lite bubblor. Om inte, så ta ny jäst.

Det flytande blandas ner i mjölet och rörs till en väldigt kletig deg. Fördela olivolja på toppen, täck med plastfilm och ställ i kyl/sval i 10-12 timmar. Degen ska ha jäst upp minst till det dubbla.

Tag en ugnsform och olja in insidan. Häll ner degen och fördela ut den lite. Täck med plastfilm eller fuktig handduk och låt jäsa andra gången i rumstemperatur till det dubbla, vilket tar 2-4 timmar.





Smörj in fingrarna med olivolja och skapa små gropar i degen genom att sticka ner fingrarna till botten lite varstans. Sprinkla över olivolja samt flingsalt och helst färsk rosmarin, men torkad går också. Man kan lägga på skivade oliver eller tomater men pass upp så det inte blir för tungt så degen inte lyfter sig.

Här har inte rosmarinen lagts på ännu



Grädda  ca 30-40 minuter i 180° tills ovansidan fått fin färg. Eller 20-25 minuter i 220°

Stjälp upp brödkakan på galler och täck med handduk i 5-10 minuter innan brödet skärs upp i bitar.




Ingredienser

  • 500 gr vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 4,5 dl varmt vatten. Beroende på jästsort så anpassas temperaturen
  • 1 tsk socker
  • 25 gr färsk jäst för söt deg eller 2 tsk torrjäst
  • Olivolja
  • Rosmarin, helst färsk men torkad går också
  • Oregano är ett annat alternativ
  • Slicade inlagda oliver
  • Tomater
  • Vitlök
  • Riven parmesan
Snabbversion
Det finns ett alternativ om man inte hinner vänta över natten med kalljäsningen.

Blanda 25 gr färsk jäst med lite fingervarmt vatten, till jästen löst upp sig. Tillsätt därefter mer vatten, totalt ska det blandas i 4 dl fingervarmt vatten. Blanda i 0,5 dl olivolja. 500 gr vetemjöl som blandats med 1 tsk salt, rörs sakta ner till en slät blöt deg.
Låt stå i täckt bunke och rumstemperatur i 40 min.
Sätt ugnen på 250° C.
Olja in en ugnsform och häll i degsmeten. Fördela degen jämt i formen. Tryck ned hål med fingrar. Fördela 0,5 dl olivolja och därefter ca 0,5 msk flingsalt samt något med smak som t ex rosmarin.
Baka i mitten av ugnen ca 20 min, tills innertemp är 98° C. 
Tag ut och låt vila under duk.

Denna snabba version blir god men inte lika elastisk och luftig som den kalljästa versionen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar