tisdag 24 maj 2022

Lusekalles Långfärdspanna Gotta

 








Här kommer ett ihopsnickrat recept för den som vill fixa matransoner att värma under seglats eller varför inte på jobbet som lunch, tillsammans med en god sallad.

Sätt ugnen på 160° om du har varmluftsugn eller 175° om det är vanlig ugn.

Halvera och slanta svampen fint.
Finhacka lök och vitlök.
Skär bacon tvärs i 1 cm och lägg i kall panna/gryta och sätt värmen på 75%. Rör då o då så bitarna separeras. När baconen blivit nästan knapriga, silas de upp i bunke och ställs åt sidan.
Lägg i lökhacket i fettet från baconstekningen och stek på medelvärme. Salta försiktigt och peppra. Stek löken tills den är mörkgul och fått fin sötma. Lägg över till bacon-bunken.
Häll i lite olja och en klick smör och när smöret slutat låta, steks svampen och saltas o peppras mot slutet och läggs över med lök och bacon.
Stek färsen i olja/smör på 80% värme. När den fått fin färg, tillsätts tomatpuré och får steka med 1 minut. Tillsätt tacokryddorna och paprikapulver, rör runt och tillsätt 1 dl vatten. Låt småputtra 5 minuter och rör sedan i senap.
Blanda ner lök, svamp, bacon, ris och majs. Smakjustera med umami och svartpeppar. Ställ åt sidan.

Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, socker och salt.
Knäck ägg i stor bunke och vispa ner 2 dl mjölk. 
Vispa sedan försiktigt ner torrvarorna till slät smet. Vispa ner resten av mjölk samt grädde. Vispa i fransk löksoppa. Vispa i créme fraiche.

Rör ner färsblandningen och rör i riven ost ca 80% av all ost.
Häll i djupt bleck. Strö resten av riven ost på toppen och grädda mitt i ugnen ca 45 minuter.

Servera en bit tillsammans med en sallad.

Ingredienser

  • 500 gr nöt färs eller motsvarande mängs corn om man vill laga vegetariskt
  • 250 gr mindre skogschampinjoner
  • 1 medelstor gul lök + 1 medelstor röd lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paket bacon eller 250 gr rökt tärnat sidfläsk eller 1 stor paprika som skärs ned i bitar om man vill laga vegetariskt
  • 1 påse tacokrydda
  • 1 msk söt spansk paprikapulver
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk dijonsenap
  • 400-500 gr riven ost med nötig karaktär
  • Ca 1/2 dl Tamari (umami)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 1 påse fransk löksoppa
  • 4 ägg
  • 6 dl gräddmjölk(50/50)
  • 2 dl smaksatt créme fraiche, typ tomat fetaost
  • 2 dl färdigkokt ris
  • 1 liten burk kokt majs



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar