lördag 10 oktober 2020

Krämig svamppaj


 Otroligt god svamppaj som med en god sallad och kanske en vinegrette, gör lunchen minnesvärd.

Jag använder Hattings pajskal vilket är enkelt och smakar bra. Vill man så gör man egen pagdeg och förgräddar. Jag förgräddar Hattings pajskal vilket ger pajbotten en krispigare struktur.

Först förväller jag svampen. Har jag plockat själv så blir det den svamp som hamnade i korgen. Vill man köpa, så satsa på skogschampinjon med en nötigare smak än vanlig ängschampinjon.

Förväll svampen och stek sakta. Salta och peppra samt lägg i tomatpuré så den får steka med ett tag mot slutet.  En doft cayennpeppar sitter alltid fint. Tomatpuré bör stekas av så man tar bort metallsmaken och lockar fram en härligt sydeuropeisk sötma. Häll i en skvätt Nuilly Prat och låt den puttra in så alkoholen ångar bort och enbart goa smaker stannar kvar.

Lägg svampen i en skål och stek löken sakta. Salta mot slutet och lägg i en nypa socker. Jag brukar dessutom dra ett par tag med pepparkvarnen. Blanda ned i svampen. Låt blandningen bli 2/3 svamp och 1/3 lök. Låt svalna lite. Blanda ner riven ost eller färdigriven gratängost/tacoost.



Knäck ner äggen i en blender tillsammans med grädde, senap och grönmögelost. Här kan man välja den hårda osten från Kvibille eller så tar man färskost med god smak. Varför inte kantarellost från Bonjour.




Lägg i svamp/lök/ost i förgräddade pajskal. Fördela försiktigt äggstanningen över pajerna och grädda i 200° ca 15 minuter tills hela ytan fått en härligt brun färg. Tag ut och lägg på galler för att svalna.

Serveras med en sallad och vinegrette samt ett glas rött


Ingredienser

Trattkantareller, kantareller eller blandsvamp. Trattkantareller behöver inte skäras ned ca 1 liter

Gul lök - 2 st

Tomatpuré - 1 tsk

Dijonsenap - 2 tsk

Grönmögelost Kvibille grädd -en bit

Ägg - 4 st

Grädde - 4 dl

Riven ost -gratängost - ca 2-3 dl

Salt, peppar

En doft cayennpeppar

Nuilly Prat - 1 msk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar