lördag 6 maj 2017

Rabarber-bas till desserter

Rabarber - och citronmeliss konsommé

Nu när sommaren kommer så gläds vi alla av alla goda tillskott som frodas i trädgården. Men ibland blir det svårt att hitta sätt att ta till vara på en råvara utan att upprepa sig.

Därför känns det fint att på Yanicks Kitchen få tips om en dessert där man bland annat använder rabarber i botten, och med den anrättningen kan man lätt variera sina desserter.

Mät upp lika volymsdelar socker och vatten och koka upp. Detta ska sedan hällas direkt över skalen från stjälkarna samt citronmelissen. Det är detta spm är själva konsommén eller den klara buljongen av rabarber och citronmeliss.

Börja med att skära bort nedre och övre delen och skala sedan alla stjälkarna. Om man har mycket rabarber räcker det med att spara det röda eftersom det ska användas för att ge lite färg åt sockerlagen. Lägg det i en bunke.

Lägg även ned citronmeliss efter egen smak. Riktlinje kan vara att ta 1/2 kruka till 6 portioner. Man måste alltid ha kvar lite citronmelissblad om man vill garnera med fint skurna blad över t ex en glassklick som vilar på en botten av rabarber.

Häll över sockerlagench låt dra i 5 - 10 minuter. Täck med plast så värmen hålls så hög som möjligt.

Skär rabarbern i mycket små tärningar, 5 x 5 x 5 mm och lägg i en bunke.

Sila över sockerlagen över rabarbertärningarna. Ställ i isbad och sedan in i kylen. Skall serveras väl kyld.

Nu får man tärningar som fortfarande har en fast strukturmed e sötma. Och sockerlagen går att använda som grund spegel.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar