tisdag 26 januari 2016

Äppelbrässerad grissida med lingonchutney

Icas mattidning inspirerade till att laga den här rätten.

Långkok är ju inne nu och jag tycker det blir förträfflig gott. Alla smaker sitter så djupt i köttet att man lätt kan drömma sig bort när smakerna exploderar i gommen.

Köp en sida färskt fläsk(1 1/2 kg) med svål. Snitta svålen så smakerna kommer in bra.

Skär ut portionsbitar och gnid aedan in dem i en kryddblandning av mortlade senapsfrön(1/2 msk), torkad timjan(2 tsk), salt(1/2 tsk) och svartpeppar(1 msk).

Placera köttet i en ugnform men svålen upp samt fördela 1 strimlad gul lök runt om. Häll på äppelmust så det täcker köttet.

Täck med folie och brässera i ugnen på 125° i 5 timmar.

Tag ut och låt svalna. Ställ i kylen tills det ska färdigrättas. Då ställs formen i 225° utan folie i ca 20 minuter. Akta så svålen inte bränns för hårt. Ös någon gång under tiden med såsen i formen.

Serveras t ex med potatisgratäng, stekt savojkål och lingonchutney.

Chutneyn lagas enkelt till genom att 3 rödlökar fint. Fräs i smör några minuter och tillsätt sedan 3 msk socker och 1/2 tsk salt. Fräs ytterligare några minuter så det glaseras fint.

Tillsätt 250 gr frysta lingon, 1/2 msk fint riven ingefära och 3 msk vitvinsvinäger. Låt koka på svag värme i 20-30 minuter så den blir fast. Ställ kallt tills den ska serveras.

Savojkål rivs i bitar och blancheras i 2 minuter i lättsaltat vatten. Skölj med kallt vatten och krama ur vattnet. Ställs kallt tills det ska serveras. Då fräser man upp kålen i smör så den blir varm. Krydda den med lite salt och peppar.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar