fredag 26 september 2014

Kryddig mustlimpa


I Göteborg finns det en restaurang vid Färjenäs, som har ett gudomligt bröd. Vi är många som åkt dit enkom för detta men aldrig lyckats få reda på receptet. Nyss besökte jag Hudiksvall, Glada Hudik :-), och där fann jag en kopia av detta bröd. Efter ett besök i köksregionen lyckades jag få fram receptet och har nu testbakat det. Detta bröd kommer bakas många många gånger, tro mig !

 
Börja blanda sirap, yoghurt
 
Därefter blandas vetemjölet i.
 
Använd stor ballongvisp eller handmixer för att finfördela alla mjölklumpar.
 
Blanda samman bovete(eller linfrö), bakpulver, salt och rågmjöl.
 
Häll därpå i denna blandningen och rör ihop smeten. På så sätt får vi ut bakpulvret i hela smeten, vilket är ett måste om vi ska få jämn "jäsning" inne i ugnen.

Riv i skalet från en citron. Akta så inget vitt av skalet kommer med, vilket annars ger besk smak.


Rör samman smeten och förbered sedan två 1,5 liters formar


Fördela smeten lika i smörjda formar. Har du silikonformar så fungerar de utmärkt. Man kan gott göra dubbel sats för att få ett större bröd som fyller formen helt.

 
140 °C i ca 60 minuter. Tar man ut den tidigt blir limpan kanska kladdig på utsidan. Hellre lite för länge än för kort tid, så chansa på timman!


Stjälp upp och rulla in i bakduk över natten. Skär tunna skivor, smöra med kallt smör eller en god bredbar ost. Skiva över en god cocktailtomat och smula lite flingsalt över samt ett drag med god peppar. Du blir inte besviken. Kan med fördel utgöra grunden till en förrätt :-)


Förbättring

Blanda alla torra ingredienser utom nötterna. Häll sedan i sirap och yoghurt och mixa med handmixer. Blanda i citronskal och valnötter. Häll hela satsen i en 2 liters form(IKEA har superbra och billig form som släpper fint), som oljats in med matolja. Tag också mindre sirap så blir brödet mindre sött och mindre kladdigt. Tag 400 gr istället för 560.

 



Ingredrienser (enkel sats som gott kan dubblas)

  • 560 gr (tag 400 för mindre sött bröd) / 4 dl mörk sirap, gärna med malt
  • 400 gr /4 dl naturell yoghurt
  • 360 gr / 6 dl vetemjöl
  • 1 dl linfrö eller krossat bovete
  • 55 gr / 1 dl grovt rågmjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 msk bikarbonat (Bakpulver OBS kolla så det inte är för gammalt)
  • Finrivet skal från 1 citron
  • 2 msk brödkrydda som innehåller anis och fänkål
  • (Testa gärna att även lägga i 100 gr valnötter som krossas i handen och blandas i sist)
 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar