Enkel och helt otroligt gott.
Först bereder vi laxen. Färsk lax har fördelen att skinnet håller ihop fisken när vi hanterar varje filé i och framför allt ur pannan. Frusen lax fungerar fint men man måste börja minst 1 dygn innan och tina i kylskåp. Därefter tas laxbitarna försiktigt ur sina förpackningar och torkas torra och får sedan vila i rumstemp tills de är ca 10-15 °C.
Varje laxbit saltas och svartpeppras på sina fyra sidor. Låt vila i 30 min.
Under tiden rivs moroten grovt och tillsammans med 1/2 hackad gul lök fräses det lätt med olja i en gryta. Tillsätt riset, 1/2 tsk salt och ca 1 tsk gurkmeja. Rör om och häll i 4 dl vatten. Koka långsamt under lock 10 minuter, varefter locket tas av och värmen sänks samt att man rör om då o då, tills allt vatten ångat av. Smaka av med salt o peppar. Lägg på locket tills riset ska monteras på tallrikarna.
Smält 25 gr smör med 3 msk olja. Fräs 1/2 hackad gul lök, finhackad vitlök lätt. Tillsätt grädde, mjölk, vin. 1/2 tsk salt och ett par drag med svartpepparkvarnen. Lägg i riven parmesan som får smälta på medelvärmae. Lägg i grovskuren bladspenat. Lägg i skivorna från 1/2 citron samt två timjankvistar. Lägg försiktigt i laxen, ös lite över laxen och koka sakta under lock i ca 10 min.
Lyft försiktigt laxbitarna upp på varm tallrik, tag ur timjan och citronskivor. Vispa i 1 dl creme Fraiche samt 1 tsk Noilly Prat. Koka upp och montera en spegel av sås och spenat på en tallrik.
Lägg lax i spegeln. Garnera med färsk timjan.
Forma ca 2 dl ris och placera på tallrik. Garnera t ex med gräslök
Avnjut!
Ingredienser till 4 portioner
- 4 skivor lax, 3-4 cm breda av antingen färsk lax med skinnet kvar eller långsamt tinad frusen laxfilé
- 50 gr grovskuren bladspenat
- 30 gr riven parmesan
- 2 timjankvistar till pocheringen och några till slutlig garnering
- 200 ml grädde, 36%
- 100 ml torrt vitt vin
- 100-150 ml Cremé fraiche
- 1 tsk Noilly Prat
- Salt
- Nymalen svartpeppar
- 1 tsk gurkmeja
- 1 dl ris
- 1 gul lök som halveras och hackas
- 3 finhackade vitlöksklyftor
- Olja till stekning
- 25 gr smör till stekning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar