torsdag 6 januari 2022

Chokladkräm med körsbär, brända mandlar och brynt smör

 




En dessert som man inte ska göra för stor då den är mäktig men ack så god.

Börja skära ned choklad till små bitar.

Knäck 5 ägg(100 gr) äggulor i en bunke och vispa ihop.

Koka upp grädde, mjölk och socker. Under tiden det värms mot kokning, läggs chokladen i och under omrörning får den smälta tills man ser att blandningen börjar koka. Dra av direkt och sila ner i äggulorna. Rör ihop smeten och häll sedan i minst 6 formar, som ställs i ugnsbleck. Häll i kokande vatten och ställ in i ugnen 100° i 60 min. Tag ut och låt svalna. Täck varje form med plastfolie tills de ska serveras.

Blanda olja salt och mandel, lägg i ugnsform. Rosta ca 10 min 175°. Tag ut och låt svalna. Kackas/skärs grovt.

Vid servering tas formarna ut 30 min innan. Smör bryns strax innan serveringen.

Toppa lite mandel samt körsbär. Skeda över brynt smör och servera direkt


Mängder

  • 100 gr äggulor, ca 5 st
  • 150 gr mjölkcholkad, minst 37%
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 dlsocker
  • 1 dl skalade mandlar
  • 1/2 krm salt
  • 1 tsk olja
  • 100 gr smör
  • 1 1/2 dl körsbär från körsbärssylt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar