En dessert som man inte ska göra för stor då den är mäktig men ack så god.
Börja skära ned choklad till små bitar.
Knäck 5 ägg(100 gr) äggulor i en bunke och vispa ihop.
Koka upp grädde, mjölk och socker. Under tiden det värms mot kokning, läggs chokladen i och under omrörning får den smälta tills man ser att blandningen börjar koka. Dra av direkt och sila ner i äggulorna. Rör ihop smeten och häll sedan i minst 6 formar, som ställs i ugnsbleck. Häll i kokande vatten och ställ in i ugnen 100° i 60 min. Tag ut och låt svalna. Täck varje form med plastfolie tills de ska serveras.
Blanda olja salt och mandel, lägg i ugnsform. Rosta ca 10 min 175°. Tag ut och låt svalna. Kackas/skärs grovt.
Vid servering tas formarna ut 30 min innan. Smör bryns strax innan serveringen.
Toppa lite mandel samt körsbär. Skeda över brynt smör och servera direkt
Mängder
- 100 gr äggulor, ca 5 st
- 150 gr mjölkcholkad, minst 37%
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1/2 dlsocker
- 1 dl skalade mandlar
- 1/2 krm salt
- 1 tsk olja
- 100 gr smör
- 1 1/2 dl körsbär från körsbärssylt
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar