torsdag 6 januari 2022

Vispad pannacotta med hallon och havreknäck

 


Smarrig dessert med lite förberedelsetid dagen innan.

Börja lägg 1 1/2 gelatinblad i kallt vatten, minst 5 min, fram tills den ska pressas på vatten och läggas i koket. Gelatinblad behövs troligen inte om man använder sifon. 

Koka upp grädde, citronzest, citronjuice och socker tillsammans med delat och urskrapan vaniljstång med frön. När det kokat upp, drag åt sidan, krama ur gelatinblad och rör ned i kastrullen.

Låt stå 30 minuter och sila sedan av. Om man ska använda sifon, kan man vispa ned matyoghurten nu och så hälls den nu på sifonen, trycksätts och skakas. Därefter får den vila i kyla till nästa dag.

Annars får smeten stå i kylen tills nästa dag innan den ska vispas krämig innan matyoghurten rörs ned.


Havreknäck gör man så här:

Smält smör i kastrull. Rör ned havreflingor och socker samt bakpulver och ägg. Bred ut på bakplåtspapper, ganska tunt. Grädda mitt i ugn, 175°, ca 15 minuter eller tills det blivit gyllene. Låt svalna och bryt sedan till små bitar/grova smulor.


Marinerade hallon

Koka upp hallon, socker och lite vatten. Tag av värmen och lägg i tepåsar och låt dra 5 min. Tag ur tepåsarna, krama ur dem och låt hallonsmeten svalna. Ställ in i kylen.


Servering

Vispa ihop pannacottan krämig och blanda ned matyoghurten. Fyll i spritspåse.

Om sifon används så är den klar att användas.

Lägg ett lager marinerade hallon i botten av en vid champagnekupa. Spritsa samt varva med havreknäck.

Garnera med mer havreknäck samt färska hallon


Mängder

1 1/2 gelatinblad

1 vaniljstång

4 dl grädde

3/4 dl socker

2 tsk zitronzest

2 msk färskpressad citronjuice

1 dl matyoghurt

Färska hallon att garnera med


Havreknäck

50 gr smör

3/4 dl strösocker

1 1/2 dl havregryn

1/2 tsk bakpulver

1 litet ägg


Marinerade hallon

3 dl frysta hallon

1 1/2 dl strösocker

1/2 - 3/4 dl vatten

2 tepåsar vinbär eller hallonsmak

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar