Läste ett inlägg av Tareq Taylor, som la ut ett recept på denna rätt. Jag har justerat upp det en aning och den är verkligen en hit om man har ont om tid och ändå ska bjuda på något smarrigt.
Börja med att skära lövbiffen i strimlor. Jag har en vass kockkniv och skär tvärs ca 1 cm breda strimlor.
Massera in köttet med ett par msk olja. Stek portionsvis i torr het panna eller gryta. Jag använder gärna gryta eftersom alla smaker sitter kvar till grytan.
När sista köttet stekts färdigt skruvas värmen ned till medium och smör slängs i. Lägg i hackad gul lök som sakta får bli gyllene mjäll. Lägg i hackad vitlök i slutet samt gör en fri yta i mitten och klicka i tomatpurén samt dofta paprikapulver över löken. Efter några minuter rörs allt samman och sherryn/vita vinet hälls över och man steker ur pannan/grytan. Lägg tillbaka köttet, häll på fond, créme fraiche och grädde samt senap. Släng i 1 tsk salt och vrid ordentligt på pepparkvarnen. Låt koka upp och dofta två nypor socker över för att förstärka smakerna. Justera sältan med japansk soya och pepparstyrkan med cayenne. Häll gärna i syltlök och hela konservchampinjoner. Småputtra 5 min. Smaka av. Låt inte grytan puttra länge för då blir köttet torrt. Jag har gärna i lite rödtjut också.
Servera med ris eller pressad potatis. Dofta finhackad persilja över. Och en mörk lager eller porter eller kanske ett rödtjut. En klick svart vinbärs gelé är inte fel det heller.
Ingredienser (4 port)
- Ca 800 gr lövbiff
- Rapsolja till insmörjning av köttstrimlor
- 1 stor gul lök som hackas
- 2 vitlöksklyftor som slantas tunt
- ca 2 msk smör
- 1 msk paprikapulver, gärna den söta varianten eller lite rökt
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl torrt vitt vin alternativt torr sherry eller vad du har
- Option är att ta lite rödtjut mot slutet, inte mer än 1/2 dl
- 1 msk fransk dijonsenap
- 2 dl kalv-/oxfond
- 2 dl créme fraiche, alternativt gräddfil eller kanske Smetana
- 1-2 dl grädde
- Ca 1 tsk salt
- Svartpeppar
- Japansk soya
- Cayennpeppar
- Hackad persilja
- Option att servera med svart vinbärs gelé
- Option syltlök
- Option hel champinjon på burk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar