Efter ett avsnitt med Mannerström, på hans kanal, vaknade ett gammalt intresse upp för den gratinerade löksoppan. Under den gymnasiala studentiden i Växjö, hade jag och min vän Anders, som paradnummer att laga denna läckra rätt.
Vi hade på den tiden alltid ett tyskt vin, som var lite sött, och det har jag ändrat lite och använder mig nu av Chardonnay, företrädesvis från Sydafrika trots att rätten anspelar på Frankrike😉.
Per person:
- 1 gul lök
- 3 cm purjolök av mittenbiten
- 1 inte för stor vitlöksklyfta
- Olivolja för stekning samt lite att ringla över innan gratineringen sker
- 1 litet lagerblad
- 1 msk färskhackad persilja och skälkarna hackas för sig
- 1 msk färskhackad timjan
- Salt
- Färskmalen nyrostad vitpeppar
- 1 stänk cayennpeppar eller 2 snitt på en rödpeppar/chilipeppar
- 1 skiva vitt formfranska
- 1 dl vitt vin, Chardonnay
- 3 dl vatten
- 1 msk kalvfond eller grönsaksfond om man vill göra vegetarisk rätt
- 50-100 gr riven gruyere alternativt annan god nötig riven ost
- Umami att förstärka soppan med, kan t ex vara asiatisk fisksås eller en soya
- Ev lite socker om syran blir för hög, vilket beror på val av vin
- Ev en doft av muskot för den som vill, men det blir strax innan gratineringen
Börja skala och skiva gul lök. Slanta upp vitlöken. Slanta upp purjon och stek sedan allt på medelvärme i olivolja utan att bränna löken. Lägg i den hackade persiljeskjälken efter 5 minuter. Löken ska bli mörkt gyllengul, så mot slutet får man vara vaksam och röra mer.
Häll på vin, fond, vatten, persilja, timjan, cayenn eller chilipeppar. Koka upp och låt sjuda minst 20 minuter. Salta och peppra en aning i början och finjustera mot slutet. Använd umami för att ge en djup karaktär.
Under tiden soppan sjuder, så rostas brödet i ugnen, som nu kan vara på väg mot 250°, vilket senare kommer vara gratineringstemp.
Vill man så kan brödet skäras i mindre bitar eller formas till runda skivor. När de fått färg, tas de ut och får svalna.
Riv ost och toppa rikligt varje brödskiva. Vill man ha extra vitlökssmak, kan skivorna först gnidas med vitlök innan de toppas med ost.
Fördela sedan den reducerade av avsmakade soppan i gratängformar. Lägg på brödet som täckts med ost. Den ost som ligger kvar på bänken där du toppat brödet, fördelas runt om brödskivorna.
Nu ringlas lite god olivolja över varje form och ev. kan den som önskar även riva lite muskot över osten.
Gratinera 250° tills osten fått en inbjudande färg.
Tag ut och placera på tallrikar och servera med kyld Chardonay
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar