tisdag 15 februari 2022

Torskrygg på rotsellerinotten med brynt smör, rostade nötter och rårörda lingon

 



Råkade se ett avsnitt från Philips airfryer med vinnaren av Sveriges mästarkock, där airfryern fick göra det huvudsakliga jobbet, så det var jag tvungen att testa. Lite justeringar men indet stora hela som originalet 😉.

Börja med att tina torskryggen minst 24 timmar innan och i kylskåp. Torka av fiskbitarna och salta runtom.

Rimma i minst 30 minuter. Pressa citronsaft över och låt dra i 15 min

Börja bryna smör. Ställ åt sidan och ställ i en pensel.

Rotsellerin putsas och sedan skärs 2-3 cm skivor. Jag tycker man ska stansa ut snygg rundel.

Sätt airfryern på 180° och lägg i rotselleriskivorna. Pensla med brynt smör. Sätt tiden på 12 minuter.

Rosta nötterna i panna eller ugn. Går säker att göra i airfryerna också. Tillsätt brynt smör och låt ”såsen” stå med lite värme, så den går att skeda över fisken strax innan servering.

Lägg i gallret i airfryerna för sticks, lägg på torsken, pensla brynt smör och lite malen vitpeppar. Fortsätt baka i 4-5 minuter.testa tempen i fisken. Avsluta vid 48°.

Tag ut och montera en selleriskiva på en uppvärmd djup tallrik.  Därpå en fiskbit. Skeda över nötter och brynt smör. Lägg på lite rårörda lingon och några rädis-skott. T o m lite citronzest kan fungera


Ingredienser (per person)

  • 50 gr smör
  • 1 fryst torskrygg
  • 10-15 gr pinjenötter eller 20 gr skalade hasselnötter(skållas och gnids i handduk)
  • Rårörda lingon
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Färskpressad citronjuce
  • Ev lite citronzest
  • Lite gröna skott, t ex rädis-skott eller vad som finns till hands

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar