onsdag 6 april 2022

Spagetti carbonara ala Tareq

 


Tareq Taylor visade i ett Youtube-klipp hur hans lagade sin pappas version. Jag har testat den och kan bara bistå att rätten är enkel, god och helt gräddfri🤪.

Det man ska vara försiktig med är enligt min mening mängden salt i pastavattnet. Normalt har man 7 gr salt per liter vatten, men eftersom den här rätten bygger på att man använder en del av detta vatten då det innehåller stärkelse från pastan. Jag rekommenderar minst halva saltmängden.

Man börjar med att sätta på pastavattnet och väger upp pastan.

Tärna sedan fläsket grovt och lägg i kall stekpanna. Börja steka och tärna hacka gula löken och vitlöken.

Vispa ägg och riven parmesan. När pastan börjar närma sig så tar man 1 dl pastavatten och vispar i.

Fläsket kommer släppa en hel del fett, som vi inte behöver. Så när fläsket stekts färdigt hälls det i en bunke. Lägg ned lök/vitlök och fös tillbaka fläsket men huvuddelen av fettet stannar i bunken.

Stek på medelvärme. Peppra när löken blivit genomstekt. När pastan nått ca 1 minut från al dente, dvs vi vill ha en ofärdig pasta, så lägg över den i pannan. Vatten får gärna följa med. Häll över 2-3 dl pastavatten. Rör runt och låt pastan koka klar. Peppra. Stäng av värmen alternativt sätt ner på 2 om man har induktionsspis. Det bör finnas ca 1 dl pastavatten kvar så pastablandningen är lite såsig

När det slutat puttra, hälls äggvispet ned och rör direkt så allt blandas och osten smälter utan att man får äggstanning. När osten smält, justeras sältan.

Servera direkt med lite hackad persilja och lite färskt riven parmesan och gott rött vin.


Tips!

Blanda i lite lime eller citronzest och dofta lite riven muskot innan plating


Ingredienser (2 port)

  • 250 gr rökt sidfläsk i bit som tärnas grovt
  • 1/2 gul lök eller 1 liten lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 75-100 gr pasta per person =150-200 gr
  • 3,5 liter vatten och 10 gr salt (1 1/2 tsk)
  • 1 ägg + 1 äggula som vispas
  • Ca 50 gr färskt riven parmesan som vispas ner i äggvispet, lite extra parmesan för garnering
  • Färsk bladpersilja
  • Mald rostad vitpeppar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar