Med en Airfryer så fixar man enkelt fina pommes utan att behöva fritera i en massa olja. Man kan välja två råvaror, antingen mjölig eller fast potatissort.
Min Airfryer tar ca 1.2 kg potatis, så temperaturer och tider är kopplade till den mängden. Men jag har testat med 800 gr och samma tider utan problem. Vill man tillreda små mängder så kan man nog minska någon minut och ha nogrannare kontroll på svärtningsgraden.
Mjölig potatis
1.2 kg potatis skalas och skärs i 8mm stänger och läggs sedan i kallt vatten i minst 30 minuter
Stjälp upp potatisen på hushållspapper och frottera försiktigt dem torra.
Slunga potatisen med lite jordnötsolja, ca 1 msk. Sätt airfryern på 160°C och låt potatisen tillredas i 16 minuter.
Häll upp potatisen i en skål, höj temp till 180°C och häll tillbaka potatisen och tillred i 12 minuter. Efter 6 minuter skakas potatisen om.
Häll så potatisen i en skål och salta/krydda efter egen smak
Fast potatis
1.2 kg potatis skalas och tillreds enligt ovan men med undantag för tiderna. Tillred istället i 20 min på 160°C och därefter 15 minuter(skaka om efter ca 7 minuter) på 180°C.
Jag brukar dessutom ge potatisen en liten karamellisering och smaktillsat genom att i det kalla vattnet röra i 1 dl ljus sirap samt 1-2 msk fond. Det ger en liten extra touch men inget nödvändigt.
Pommes frites på detta sättet ger en fast fin yta och inga slappa stripes
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar