Enkel men kusligt god rätt.
Salta och rubba in en bit sidfläsk. Snitta svålen. Låt biten ligga i kylen 1 timma. Lägg köttet i en ugnsform som penslats med lite rökig grillolja. Pensla ovanpå och runt om med grillolja och täck formen med ugnsfolie.
Baka minst 4 timmar i 125° och pensla efter 1 timma och sedan var 30 min och fylla på med lite vatten i botten så det inte bränner fast. Hela tiden täckt med folie.
Tag sedan ut och kyl biten tills köttet är kylskåpskallt.
Skär bort svålen och skär biten i tjock skivor som också delas i mindre delar.
Nu är det dags för sötsura såsen.
2 tsk rapsolja hälls i en rymplig stekpanna med hög kant.
Tillsätt 1/2 tsk chiliflakes
1 tsk riven ingefära
Ca 2 msk pressad vitlök, runt 4 klyftor
Fräs försiktigt på låg värme och häll sedan i
1,5 dl apelsinjuice
1,5 dl äpplevinäger
1 rågad dl socker
1 rågad dl mörkt socker, typ rörsocker
Spadet från 1 liten burk skivad ananas (140 gr) kan även hällas i
Tillsätt 2-3 msk ostronsås
Ev kan man ta lite soya för färgens skull ca 1/2 tsk, men jag tycker färgen blir fin från apelsinjuicen och ostronsåsen.
Värm upp så det sjuder.
Red av med 2 msk vatten som man rört i 2 msk majsstärkelse
Vänd ner fläskbitarna.
Tillsätt 1 tsk sesamolja och vänd runt
Vänd ner nedskurna ananasbitar från en burk 140 gr ananas
Vänd ned ca 1-2 dl cachewnötter
Vänd ner 1 burk skivad vattenkastanj som fått koka i 1 dl asiatisk chilisås och 1-2 dl vatten, i ca 20 min och sedan silats av.
Serveras med stekt spagetti eller nudlar eller ris
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar