tisdag 20 mars 2018

Asiatisk apelsinkyckling

Magiskt gott men tar lite tid, så förbered i god tid. Man kan laga till rätten dagen innan och sedan värma upp den.

Serveras med stekta nudlar, cachewnötter, ananasbitar och vattenkastanj.

Börja med att skära ca 800 gr kyckligbröst eller filé i ca 2x2 cm bitar. Lägg åt sidan.

Blanda till en smet och vänd ner kycklingbitarna och ställ in i kylen minst 30 min. Blanda först torra ingredienser och rör sedan i vatten och sist olja. Konsistensen ska vara trögflytande

Smet

  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 dl majsstärkelse
  • 6 dl vetemjöl

Blanda torra varor

  • Häll på kallt vatten under omrörning tills konsistensen är trögflytande
  • Häll i 2 msk olja och rör väl

Vänd ner kycklingbitarna och täck med plast och ställ i kylen minst 30 min.

 

Börja värma upp en gryta med rapsolja till 180°.

 

Fritera några bitar i taget i ca 6 min. Tänk på att bitarna mörknar ytterligare när de tagits upp.

Dags för själva karameliseringen.

2 tsk rapsolja hälls i en rymplig stekpanna med hög kant.

Tillsätt 1/2 tsk chiliflakes

1 tsk riven ingefära

Ca 2 msk pressad vitlök, runt 4 klyftor

Fräs försiktigt och häll sedan i

1 rågad dl socker

1 rågad dl mörkt socker, typ rörsocker

1,5 dl apelsinjuice

1,5 dl äpplevinäger

Spadet från 1 liten burk skivad ananas (140 gr) kan även hällas i

Tillsätt 2-3 msk ostronsås

Ev kan man ta lite soya för färgens skull ca 1/2 tsk, men jag tycker färgen blir fin från apelsinjuicen och ostronsåsen.

Värm upp så det sjuder.

Red av med 2 msk vatten som man rört i 2 msk majsstärkelse

Koka tills konsistensen är som lönnsirap vilket inte tar lång stund

Vänd ner den friterade kycklingen.

Tillsätt 1 tsk sesamolja och vänd runt

Vänd ner nedskurna ananasbitar från en burk 140 gr ananas

Vänd ned ca 1-2 dl cachewnötter

Vänd ner 1 burk skivad vattenkastanj som fått koka i 1 dl asiatisk chilisås och 1-2 dl vatten, i ca 20 min och sedan silats av.

Serveras med stekta nudlar eller spagetti eller kokt ris

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar