Magiskt gott men tar lite tid, så förbered i god tid. Man kan laga till rätten dagen innan och sedan värma upp den.
Serveras med stekta nudlar, cachewnötter, ananasbitar och vattenkastanj.
Börja med att skära ca 800 gr kyckligbröst eller filé i ca 2x2 cm bitar. Lägg åt sidan.
Blanda till en smet och vänd ner kycklingbitarna och ställ in i kylen minst 30 min. Blanda först torra ingredienser och rör sedan i vatten och sist olja. Konsistensen ska vara trögflytande
Smet
- 1 msk salt
- 1 tsk vitpeppar
- 2 dl majsstärkelse
- 6 dl vetemjöl
Blanda torra varor
- Häll på kallt vatten under omrörning tills konsistensen är trögflytande
- Häll i 2 msk olja och rör väl
Vänd ner kycklingbitarna och täck med plast och ställ i kylen minst 30 min.
Börja värma upp en gryta med rapsolja till 180°.
Fritera några bitar i taget i ca 6 min. Tänk på att bitarna mörknar ytterligare när de tagits upp.
Dags för själva karameliseringen.
2 tsk rapsolja hälls i en rymplig stekpanna med hög kant.
Tillsätt 1/2 tsk chiliflakes
1 tsk riven ingefära
Ca 2 msk pressad vitlök, runt 4 klyftor
Fräs försiktigt och häll sedan i
1 rågad dl socker
1 rågad dl mörkt socker, typ rörsocker
1,5 dl apelsinjuice
1,5 dl äpplevinäger
Spadet från 1 liten burk skivad ananas (140 gr) kan även hällas i
Tillsätt 2-3 msk ostronsås
Ev kan man ta lite soya för färgens skull ca 1/2 tsk, men jag tycker färgen blir fin från apelsinjuicen och ostronsåsen.
Värm upp så det sjuder.
Red av med 2 msk vatten som man rört i 2 msk majsstärkelse
Koka tills konsistensen är som lönnsirap vilket inte tar lång stund
Vänd ner den friterade kycklingen.
Tillsätt 1 tsk sesamolja och vänd runt
Vänd ner nedskurna ananasbitar från en burk 140 gr ananas
Vänd ned ca 1-2 dl cachewnötter
Vänd ner 1 burk skivad vattenkastanj som fått koka i 1 dl asiatisk chilisås och 1-2 dl vatten, i ca 20 min och sedan silats av.
Serveras med stekta nudlar eller spagetti eller kokt ris
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar