Blanda alla ingredienser och smörj in laxen. Man kan lägga socker/salt/dill på köttsidan och lägga i en form eller i påse och låt vila 1 timma i rumstemperatur så gravningen startar och socker och salt smälter. Lägg sedan in i kylen. Har du inte möjligheten att försegla påsen så använd en plastnypa eller slå en knut och lägg sedan på en tallrik. Eller varför inte använda vacuum-maskinen
Efter 1 dygn så vänds påsen. Vänds sedan varje dygn.
Efter 1-2 dygn, beroende på graden av gravning (ju längre ju fastare) så tas laxen ut och torkas ren. Jag brukar även skölja med vatten så rester av salt försvinner. Efter 1 dygn är laxen drån svansbiten, dvs tunnare delen, tillräckligt gravad och lös i köttet för att kunna ätas. Efter 2 dygn är mittdelen av laxen färdig. Ytterligare gravning ger ett fastare kött. Jag tycker att mittbiten efter 2 - 2 1/2dygn blir bra
Nu kan man antingen skära stora bitar och servera som en rätt eller så skärs tunna skivor.
Tillbehöret är självklart hovmästarsås
Ingredienser till gravningen
- 2 dl socker
- 1 dl salt
- 1 knippe dill som grovhackas
- 1/2 msk grovt stött vitpeppar
- 30 ml(2 msk) brännvin eller vatten. Gin ger en härlig smak.
- Man kan även krydda med citronzest från 1 gul citron
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar