söndag 2 november 2014

Ugnsglazerad lax med gudomlig ostcréme

Enkel entrérätt, som man förbereder dagen innan. Viktigt att laxen får sätta sig för att rätt konsistens erhålls.

Börja med att blanda en glaze, t ex av Hickory grillolja och en sweetchili. Skär först ut laxbitar eftersom det är nästan omöjligt att skära fina bitar ir en stor färdiglagad bit. Vänd eller pensla bitarna så att alla "köttytor" blir glazerade. Lägg laxbitarna på en bakpappersförsedd ugnplåt. Salta och peppra sparsamt eftersom glazen ska ge smak. Ev kan man tillåta sig strö lite socker överst. Bakas i 100 ° C i 1 timma. Tag ut och låt svalna. Lägg på fat och täck med plast samt förvaras kylt i ett dygn.

Tärna vällagrad Westerbottenost och kör i liten blender. För att få en fin konsistens och lätt kunna mixa crémen, så värm creme fraiche försiktigt och vispa ner pressad vitlök. Tag av från spisen och lägg i mixern. Mix färdigt och krydda den färdig i en skål. Skeda över crémen i en spritspåse och garnera sedan laxen. Ostcrémen kan även användas till en god skinka, typ italiensk rökt.

Ungefärliga mängder

  • 200 gr ost
  • 2-300 gr créme fraiche (200 gr ger fastare créme)
  • 1/2 - 1 pressad vitlöksklyfta

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar