Enkel men försvinnande god pizzasallad. Skala bort yttersta lagret på ett vitkålshuvud. Dela det och mejsla ut rotstocken. Strimla så mycket du behöver, helst inte mindre än 1/2 huvud. Här fungerar ju mandolinen fint, pass upp bara så inte fingrarna kommer med, vilket är lätt hänt. Krossa/mjuka upp strukturen på salladsstrimlorna genom att med knuten näve trycka och vrida salladen mot botten i en vid bunke. Salladen blir lite förberedd och blir snabbare klar att servera.
Koka upp lagen och efter 2 minuters stilla sjudande, hälls den över vitkålssalladen. Bäst resultat fås om salladen får stå över natten med lag.
Ingredienser till 1/2 vitkålshuvud, ca 4 port
- 1 dl matättika, tag 1 msk 12% ättikssprit + 6 msk vatten
- 3/4 dl rapsolja
- 2 tsk salt
- 2 tsk socker
- 1 tsk senapspulver
- 1 tsk oregano
- 1/2 tsk malen svartpeppar
- 1 pressad vitlöksklyfta
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar