Själva kaksmeten är hämtad från Niiinis kitchenlife.
Vispa försiktigt samman ägg och socker till jämt smet. Vispa ner mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver.smeten blir väldigt tjock. Rör ner yoghurt och smält smör. Lägg i rabarbern och tryck ner rabarbern under ytan. Man kan också blanda ner rabarberna innan allt hälls ner i kakformen. Häll i brödform och baka nederst i ugnen 10 min. Ta ut och fördela ut knäcksmeten på toppen. Grädda ytterligare 15 minuter. Tag ut och låt svalna.
Vält ut på skärbräda och putsa eventuellt bort kanterna. Skär ut portionsbitar.
Lägg en spegel med fruktsås, placera en kakbit ovanpå så såsen kan sugas upp i botten.
Lägg två kulor glass jämte och en klick vispgrädde på toppen.
Servera och njut
Ingredienser
Botten
- 1 ägg
- 1 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 1 dl filmjölk
- 35 gr smält smör
- 2,5 dl slantad rabarber
Knäcksmet
- 75 gr smör
- 1 dl strösocker
- 2 msk mjöl
- 2 msk mjölk
- 50 gr strimlad mandel
- 50 gr rostad pinjenötter
Bärsås
Ta t ex blåbär och koka med syltsocker och lite vatten. Riv ner lite bittermandel för att ge en amarettoliknande smakkänsla
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar