måndag 23 maj 2016

Hollandaise med hjälp av Sous Vide

 
Enklare kan det inte bli om man vill ha ledig tid till annat under tiden som såsen fixar sig själv (nästan i alla fall). Tipstack till Åke Lithén i Skellefteå.
En sak till som är intressant. Såsen går att värma upp igen! Ställ den bara i vattenbad, inte varmare än 50°. Efter 20-30 minuter kan man röra runt lite med en visp. Efter ytterligare 30 minuter är det genomvarm och man kan vispa den jämn och servera. Varmhållning fungerar också in vattenbadet.
  • 3 äggulor
  • 225 gr smör (75 gr per äggula)
  • 1 tsk ( 1 krm per äggula) senapspulver
  • 1 msk pressad citronsaft (1 tsk per äggula)
  • Ca 2 krm salt
  • Malen peppar
Lägg allt i en behållare som sänks ned i vattenbad, 65°, i 30 minuter.

 

Kör lite med stavmixern.

 

Låt stå i vattenbad ytterligare 30 minuter, och kör sedan med stavmixern igen och justera smaken med mer citron, salt eller kanske cayennpeppar eller vinäger. Allt efter egen smak. Men sedan har man en färdig hollandaise, som kan varmhållas i vattenbadet.

Efter 30 minuter mixas den samman snabbt
 

Efter ytterligare 30 minuter är den klar och har tjocknat ytterligare

Tips

Vill man göra en bearnaisesås så kan man smaksätta med bearnaisereduktion

Smaklig spis

 

3 kommentarer:

  1. Helt fantastiskt!!! Jag testade samma teknik med en béarnaise och har aldrig gjort en godare béa! Gjort och gjort förresten, den tillagade i princip sig själv!

    SvaraRadera
  2. Ska testa detta när jag kommer hem, man får laga egen restaurangmat under Covid..

    SvaraRadera