söndag 25 januari 2015

Ugnsöverbakad julskinka med senaps- och dragonsås med rostade rotsaker

Så här efter jul kan det ju hända att julskinkan inte hunnit bli uppäten. Så var fallet även hos oss :-). Eftersom julskinkan är griljerad med bl a senap ( jag har även med andra spännande saker i min griljering hehehe) så varför inte koka ihop en god senapssås med dragon och sedan ugnsbaka tjockt skurna skivor julskinka, och servera tillsammans med rostade rotsaker.

Sagt och gjort, idag blev det premiär! Och denna rätt kan varmt rekommenderas och kommer serveras fler gånger här hemma :-).

Skala upp rotsaker och skär dem sedan i stavar om ca 1-1,5 cm tjocka. Vitlöken delas enbart upp på längden i lagom tjocklek så den fortfarande finns kvar efter rostningen.

Lägg rotsaksblandningen i oljad ugnsform och ringla olivolja över. Strö över flingsalt och drag över med svartpepparkvarnen. Jag tog även och la ett par varv med Voatsiperferypeppar. In i ugnen ca 30-40 min på 180 °C, blanda efter halva tiden och stick igenom rotsakerna mot slutet så man inte överbakar dem.

Koka upp grädde och créme fraiche. Vispa ner lite kalvfond, senap och dragon. Låt sjuda sakta och smaka av med salt, cubebpeppar. Tillsätt mer senap och eller kalvfond om det behövs! Mot slutet pressas citronsaft ner och smakas av. När rätt konsistens och smak nåtts( ca 10-15 min), hälls såsen över skinkan och bakas i ugnen tillsammans med rotsakerna. Lagom är att man sätter in skinkan efter att rotsakerna varit inne kanske 10 minuter.

Lägg upp på varma tallrikar och njut !

Recept, ca 6 portioner

  • Julskinka skärs i 6-7 mm skivor som läggs i ugnsform
  • Sötpotatis
  • Röd lök
  • Vanlig potatis
  • Vitlöksklyftor
  • Palsternacka
  • Paprika
  • Rödbeta
  • 5 dl grädde till 5 dl créme fraiche
  • Ca 1,5 dl madeira att skaka ur sista grädden ur gräddförpackingen med
  • Ca 1 - 1,5 msk dijonsenap
  • Sötstark senap efter eget tycke, förslagsvis börja med 2 msk
  • Ca 1 - 1,5 mzk torkad dragon
  • Ca 1 msk kalvfond
  • Svartpeppar, voatsiperferypeppar, Cubebpeppar
  • Flingsalt
  • Något att dekorera köttet med, kanske lite persilja, här blev det lite goda tomatklyftor

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar