Att snabbt röra ihop hovmästarsås är ett måste, ju närmare jul man kommer. Vissa vill ha salt i sin sås, själv föredrar jag utan och nöjer mig med den sälta som finns i senapen.
Tore Wretman lär ha haft ett trix att få fram en fin dillsmak genom att först låta sockret smälta i den hackade dillen. Och jag håller med, det blir godare sås.
Ingredienser
- 2 dl hackad dill (det brukar räcka med en kruka dill)
- 2 msk socker (min favorit är farinsocker för en mörkare och mustigare sås)
- 2 krm skånsk akvavit
- 2 msk vanlig svensk senap. Använder man sötstark senap kan man dra ner lite på sockret. Jag använder vanlig slottsenap.
- 2 tsk dijonsenap
- 2 msk vinäger, röd eller vit. Sherryvinäger är inte heller dumt. (Börja med 1 msk och tillsätt sedan efter smak så inte syran blir övermäktig). Min brukar sluka ca 2 msk
- 2 dl neutral olja, typ raps eller majs
- Ca 1 krm grovt malen vitpeppar och lite finare malen svartpeppar efter smak
- (Salt för den som vill ha lite sälta)
Börja med att röra ner sockret i den hackade dillen så att så mycket som möjligt, helst allt av sockret smälter. Efter 30 min hälls akvaviten i och man rör runt. Låt sockret lösa sig 10 minuter till.
Tillsätt sedan senap och vinäger.
Rör ner oljan försiktigt i början. Använd gärna elvisp.
Tillsätt peppar, typ 1 krm grovt malen och några drag med svartpepparkvarnen
Blir såsen för tjock, rör ner lite vatten.
Tag lite sås och tillsätt försiktigt lite sälta, och gillar du smaken så salta såsen försiktigt. Jag brukar skippa saltet eftersom jag gärna har en sötaktig sås
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar