onsdag 27 augusti 2014

Syltad Squash, Pumpa eller Gurka

Nu efter en fantastisk sommar finns det ett överflöd av squash, pumpa och gurka, som bara väntar på att bli syltade. Syltade grönsaker är ju mycket gott tilltugg till bl a kötträtter. Kan även användas som dekoration av förrätter.

Skala och klyv squash, pumpa eller gurkor.
Tag bort kärnhuset med en sked.
Dela stora halvor i klyftor och sedan i 2-3 cm tjocka skivor.

  • 3 dl 12 % ätikssprit
  • 3 dl vatten
  • 1 msk salt

Blanda ättika, vatten och salt i en bunke. Lägg i bitarna, rör om, täck med en tallrik och låt dem stå och safta sig ett dygn.



Häll av lagen i en rymlig gryta.

  • 3 bitar muskotblomma (lycka till att hitta den, jag tog med från Grenada i Västindien, men leta i välförsedda kryddhyllor så kan den hittas)
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 1 msk senapskorn, gula eller bruna
  • 6 dl socker

Tillsätt kryddor och socker och koka upp.
Lägg sedan i grönsakerna, hälften åt gången, och koka på svag värme tills de är mjuka, 5-10 min. Färgen ändras och man ser en klar skillnad mellan genomkokt och rå.

Tag upp dem med hålslev och lägg dem i rena varma glasburkar.
Koka ihop lagen några minuter på kraftig värme.
Häll den het över grönsakerna och sätt genast på lock.


Förvara burkarna svalt. Grönsakerna är färdiga att äta efter 3-4 veckor.

Hållbarhet ca 1 år.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar