Nu efter en fantastisk sommar finns det ett överflöd av squash, pumpa och gurka, som bara väntar på att bli syltade. Syltade grönsaker är ju mycket gott tilltugg till bl a kötträtter. Kan även användas som dekoration av förrätter.
Skala och klyv squash, pumpa eller gurkor.
Tag bort kärnhuset med en sked.
Dela stora halvor i klyftor och sedan i 2-3 cm tjocka skivor.
- 3 dl 12 % ätikssprit
- 3 dl vatten
- 1 msk salt
Blanda ättika, vatten och salt i en bunke. Lägg i bitarna, rör om, täck med en tallrik och låt dem stå och safta sig ett dygn.
Häll av lagen i en rymlig gryta.
- 3 bitar muskotblomma (lycka till att hitta den, jag tog med från Grenada i Västindien, men leta i välförsedda kryddhyllor så kan den hittas)
- 1 tsk vitpepparkorn
- 1 msk senapskorn, gula eller bruna
- 6 dl socker
Tillsätt kryddor och socker och koka upp.
Lägg sedan i grönsakerna, hälften åt gången, och koka på svag värme tills de är mjuka, 5-10 min. Färgen ändras och man ser en klar skillnad mellan genomkokt och rå.
Tag upp dem med hålslev och lägg dem i rena varma glasburkar.
Koka ihop lagen några minuter på kraftig värme.
Häll den het över grönsakerna och sätt genast på lock.
Förvara burkarna svalt. Grönsakerna är färdiga att äta efter 3-4 veckor.
Hållbarhet ca 1 år.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar