lördag 30 augusti 2014

Crutòns

Varför köpa krutonger när man gör dem så enkelt själv? Och de blir otrolig mycket godare!

Skär formfranska, eller annat vitt bröd, i lagom bitar. Jag tycker att 1,5 x 1,5 cm är ganska lagom.

Skala och skär ett par vitlöksklyftor i kvartsbitar som halveras. Dessa steks sedan i en olja som klarar av högre temperatur. Jag brukar använda Zetas Orginale olivolja.

Mängden olja beror på mängden bröd, men börja med så mycket olja att ytan i stekpannan täcks utan att behöva rulla pannan.

Stek vitlöksklyftorna till de blir svagt bruna, och avlägsna dem med hålslev.

Tillsätt brödtärningarna pch vänd i pannan tills de börjat ta färg.

Krydda med t ex fransk salladkrydda och strö över flingsalt. Vänd i pannan tills tärningarna fått lagom färg och blivit genomstekta, men inte brända.

Lägg dem på ett hushållspapperoch helst en tidning under pappret, och låt oljan dra ur. Lagras i lufttät burk i skafferi och äts inom 1 månad i sallader.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar