söndag 3 augusti 2014

Seglarens gorgonzolainspirerade pasta baconara

När man seglat en hel dag på stadig barbord bog i frisk bris, behöver man en stadig middag när så tillfället kommer. Här föll det sig inte sämre än att Grebbestad fick Toja som gästande båt och så fort tilläggningen var klar, blev det dags för kulinariska göromål.

Fram med bacon och gul lök, som tärnas tillsammans med fint skivad vitlök. Bacon steks och när den är genomstekt men inte knaprig, får lök och vitlök hänga med.

När allt fått en bekväm stekyta, lägger vi i créme fraiche. Så fort den fått värme nog att puttra, lägger vi en smakrik äkta bit gorgonzola, som får smälta.

Peppra med både färskmalen svartpeppar och gärna ett par drag Voatsipereferypeppar(ursprung Madagaskar). Fint riven muskotnöt och en klick dijonsenap. Sältan bör vara ok på grund av bacon, men smaka av för säkerhets skull.

Koka pasta och låt den rinna av. Blanda i pastasåsen till rätt konsistens och lägg upp på tallriken.

På bilden är det en aning mycket pastasås eftersom vi gjorde rätten på överbliven sås och tog allt (all-in).

Garnera med t ex färskt skurna tomater och härligt nyplockade basilikablad samt självklart nyriven parmesanost.

Jag rekommenderar ett luftat rött vin, typ det Californiska Same Zin, gjort på Zinfandel.

Ungefärliga mängder (4 personer eller två mycket hungriga seglare)

  • 2 paket bacon
  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 4 dl créme fraiche 34 %
  • 100 gr gorgonzola
  • Färskmalen svartpeppar
  • 1-2 msk dijonsenap
  • Lite hettande Voatsipereferypeppar, alternativt ett stänk Cayenne i nöd
  • Färskriven muskotnöt, 1/2-1 krm (var försiktig, den tar gärna överhand)
  • Salt om det saknas
  • Paste, typ Penne Regata
  • Parmesan, färskriven
  • Garnering med cocktailtomat och färsk basilika


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar