söndag 16 december 2012

Duxellfylld kycklingfilé på rotfruktsbädd

Kyckling är ju väldigt tacksamt att laga. Med lite kryddor så får man snabbt en hel maträtt.

Förra helgen samlades delar av släkten för en liten julträff. Blir man många så är det alltid enklare med ugnsbakad mat. Sagt och gjort, det fick bli kyckling i ugnen...


 
 Vi börjar med rotsaker. Palsternacka, Morot, Paprika och Purjo. I en långpanna, här en Ipinumpanna, som ju ger en härlig värme och är busenkel att göra ren. Flytande smör/olivolja, salt och ett par vridningar med pepparkvarnen. In i ugnen 175 ° i ca 45 min. Rör om lite då och då

 
 Kycklingfiléerna snittar vi upp och fyller med duxellmassa (finhackad champinjon och charlottenlök som smörbrynts), salta sparsamt eftersom det ska på bacon och så pepprar vi.
 

 
Vi snor runt bacon för en härlig smak när allt fått ligga till sig i ugnen, 175 °C i 20 - 30 min. Glöm inte att strö lite salvia och timjan över.
Därefter täcks de med folie innan de skärd upp och presenteras på tallriken.


Rödvinsåsen kan man antingen göra själv eller så finns det en på flaska, Jensens klassiska, som man kan "fuska" med.

Och så lite klyftpotatis, Vanlig potatis som skärs längs, läggs i långpanna med rikligt med smör/olivolja över. Salta och jag tar gärna finhackad rosmarin över. 175 °C och dessa kan man faktiskt köra in i ugnen 20 minuter innan rotsakerna, eftersom vi vill gärna ha dem med en liten skorpa




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar