Så enkel och fantastiskt god. Tina Nordström hade ett Youtubeinlägg där hon lagade en gryta och gaf inspiration. Jag tog idén och kalibrerade lite 😉.
Passar perfekt ombord på båten med tanke på tillgången till plats för flera grytor mm.
Nedan mängder är högst ungefärliga och kan behöva justeras under tillagningen.
Börja med att skära ner allt du vill ha i grytan. De ingredienser som anges nedan är de jag nyttjade men kan enkelt bytas ut till något du vill använda. Vill man t ex göra rätten helt vegetariskt så slopa köttet och nyttja enbart goa rotsaker. Kanske lite grönsaksbuljong också för att få lite umami och sälta.
Stek de hårda rotsakerna, ingefäran, chilin och löken först i smör o olja. Tillsätt ev kött och låt brynas med. Bryn med tomatpuré. Vill man lyxa lite så låt 1 dl torrt vitt vin koka in nu. Tillsätt resten av mjuka grönsaker och låt steka lite innan kokosmjölk, passerade tomater, vatten och persilja läggs i. Låt koka så många minuter att det totalt sedan med pastans koktid , blir 20 minuter. Ex om en pasta med 14 minuters koktid används, så koka 6 minuter. Lägg i pastan och rör om då o då så det inte bränns i botten. Koka pastans tid minus 2 minuter. Stäng av plattan och låts stå kvar i 2 minuter.
Om det börjar bli för lite vätska så sätt till lite varmt vatten
Rör om och rör ev i skuren gräslök. Sätt upp på bordet tillsammans med parmesan att riva.
Ungefärliga mängder till 8 portioner
- 1 gul lök som skärs i halva skivor
- 1 röd lök som skärs i halva skivor
- 1 paket bacon som skärs grovt i 2 cm bitar
- 2 frukostkorvar som halveras på längden och slantas upp
- 2 vitlöksklyftor som slantas
- 1/2 röd chili som man tagit ur kärnor och det vita. Den skärs fint
- 1 tumme färsk ingefära som skärs fint i små bitar
- 1 msk tomatpuré
- 1 själkselleri som hackas fint
- Ett knippe bladpersilja som hackas och allt används
- 2 morötter som skörs i halva 5 mm skivor
- En kruka gräslök snittas fint för att lägga i innan serveringen
- 2 msk kycklingbuljong eller grönsakbuljong
- 1 burk kokosmjölk
- 1 burk passerade tomater
- 1 burk varmt vatten
- Eventuellt liten burk majskorn
- Ca 300 - 400 gr pasta
- Parmesan att riva över rätten
- Om man vill lyxa lite så 1 dl torrt vitt vin
- Salta lite innan pastan läggs i och efter smak.
- 1 - 2 krm malen rostad vitpeppar
- Lite svartpeppar samt salt innan serveringen för att justera smakerna
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar