Smarrigt, gott och asiatiskt. Tillsammans med en kall lager blir detta en perfekt entrérätt eller huvudrätt.
Själva degen är busenkel, bara vetemjöl och 70°C vatten. Ungefär hälften vatten mot vetemjöl viktmässigt.
Man väger upp mjöl i en bunke och värmer sedan lite mer än hälften av mjölets vilt. Rör sedan i dey heta vattnet tills det börjar bli en fast deg. Den ska vara lite kladdig Tag ut på mjölat bakbord och knåda i 5 minuter. Tillsätt försiktigt mjöl men den ska vara precis på gränsen att fastna. Klä in med plastfilm och låt vila i rumstemp 20 minuter.
Vill man så kan degen efter sin liggtid, läggas i kylen tills man vill göra dumplings.
Knepet att kavla dumplings ligger dels i att degen ska vara smidig och precis släppa. Man kavlar ut en remsa och skär av ca 20 gr deg. Pressa ut degen med fingrarna till en rund grov kaka och sedan kavlar man med en stång samtidigt som man håller i degen. Man kavlar utifrån och in mot mitten och sedan vrider man degen 45° och ny kavling samtidigt som man håller tag i degen och det blir ett drag. Så håller man på tills man fått ner tjockleken till runt 1 mm. Mitten kommer vara aningen tjockare. Så fort degen börjar fastna så vänd degen i lite mjöl. Lägg sedan 1 msk fyllning och nyp ihop en halvmåne. Mjöla undersidan lätt och lägg undan för att skapa fler dumplings
Jag tycker dumplings först ska stekas i olja ca 2 minuter, så man får en fin yta underst. Därefter ångar jag dem i 20 minuter, vilket man kan anpassa så det sker strax innan serveringen.
Till dumplings så ska man ha en god stark sås. Det finns färdiga eller så kokar man ihop en själv någon dag innan.
Fyllningen rörs ihop och jag använder behandskad hand och mosar ihop en smet utom den halva slantade salladslöken. Fyllningen ska vara lite smetig, inte rinning och inte stabbig.
Provstek lite och justera sälta samt umami med t ex Tamari
Såsen grundas på Japans soya, som inte är så salt. Tillsätt resten efter smak och koka i kastrull. Smaksätt efter hand. Nedan finns flera alternativ angivna men man måste inte ta alla utan det görs efter tillgång och smak. Vill man få lite tjockare sås kan man sätta till majsena utrörd i lite vatten.
Ingredienser
Fyllning
- 400 gr fläskfärs
- 1 knippe salladslök som skärs tunna skivor, varav hälften kan stekas lätt tillsammans med vitlök
- 1 -2 vitlök som hackas
- 1 tumme färskingefära som rivs
- Saft och zest av 1 lime
- 1/2 tsk nymald rostad vitpeppar
- 1 msk sesamolja
- 1 msk japansk soya
- 2 tsk socker
- 1 msk färsk korianderröra
- 1/2 chilipeppar som hackas fint
- Umamiförstärkare, t ex Tamari
Sås
- Japansk soya
- Limejuice
- Finhackad chilipeppar
- Rostade sesamfrö eller sesamolja
- Socker
- Mald rostad vitpeppar
- Risvinäger, lite för syran
- Färskt riven ingefära
- Finhackad vitlök
- Teriyaki
- Ostronsås
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar