God och rustik maträtt med en djup asiatisk karaktär.
Om köttet ska möras så använd 1 burk med småskuren ananas och juicen att möra köttet i vakuum minst 1 tim.
Köttet torkas av och strimlas. Steks i omgångar hastigt i olja och lägg åt sidan.
Skär gul lök i tjocka strimlor och stek i mellanvärme tills den blir mjuk.
Skär paprika i skivor och stek i olja och lägg tillsammans med löken.
Skär det gröna på salladslöken i 4-5 cm längder och resten i mindre bitar. Lägg åt sidan för att läggas i grytan i slutet innan servering.
Nu ska en smakrik och tjock sås beredas, som sedan ger grytan den härliga touchen.
Det finns nu två olika tillvägagångssätt att göra såsen.
Gemensamt är att snabbt låta den skivade vitlöken svettas i lite olja.
Om ananas användes för att möra köttet, så hälls den i. Vätskan bör vara minst 1 dl och ananasen ska med samt 1 dl mörk sirap
Om ingen ananas använts så ta 1 dl vatten. Och 1 dl brunt socker.
Gemensamt är att 4 tsk färskriven ingefära (2 tsk pulver) läggs i tillsamman med 1 dl soya.
Smaksätt med Sriracha eller annan peppar men var försiktig. Tillsätt ev 1 dl hoisin sås. Smaka av och justera efter behov.
Låt koka samman och tillsätt sedan maizena utrörd i vatten så det blir en tjockt rinnande sås.
Blanda i köttet och den stekta löken och paprikan.
Toppa och rör ned salladslöken.
Servera med ris
Ingredienser
- 900-1000 gr Flankstek eller lövbiff
- 1 stor gul lök
- 3 paprikor
- Matolja
- 4 tsk riven ingefära eller 2 tsk pulver
- 4-5 vitlöksklyftor skurna i skivor
- 4 salladslökar
- 1 dl vatten
- 1 dl brunt socker
- 1 dl japansk soya
- Ev 1/2 dl Tamir umamiförstärkare
- Ev en burk ananas i bitar för att möra köttet
- Ca 1 tsk Sriracha eller annan peppar
- Maizena till toppredning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar