Hade en idé att addera två olika recept och modifiera smakerna en aning så de tillsammans förstärkte varandra. Det lyckades också.
Receptet räcker bra till minst 10 portioner och serveras helst med en grönsallad och tomater. Vill man mer ha den som ensamrätt skulle jag addéra antingen färdigkokt ris eller burkmajs eller stekt tärnat rökt sidfläsk alternativt bacon.
Finhacka lök, vitlök och paprikahalva. Börja steka på halvvärme i smör/olja tills löken börjat karamelisera utan att brännas. Lägg över i bunke tills senare. Salta en aning och dra ett par drag med pepparkvarnen mot slutet. Lite socker, ca 1/2 tsk gör också susen men kan uteslutas för den som vill dra ner på socker.
Dela och slanta champinjoner. Lägg i panna och torrstek så vätskan avgår, tillsätt smör och stek färdig. Salta och peppra mot slutet. Lägg över till tidigare stekt lök/paprika.
Stek köttfärs i het panna med smör/olja. Alternativt steks corn som vegetariskt alternativ. Mot slutet hälls en påse Tacokrydda i och 1 dl vatten tillsätts. Dra ner värmen och puttra i 5 minuter med lite omrörning. krydda mot slutet med tre stänk Cayenne och tre stänk Chilipulver samt häll i 1/2 dl umami som smakförstärkare.
Blanda sedan allt och ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 180 °C.
Vispa ägg och mjölk. Blanda vetemjöl, socker, salt, paprikapulver och bakpulver. Vispa sakta ned det torra och vispa till jämn smet. Rör ner creme fraiche och därefter grädde. Vispa ned1 påse fransk löksoppa. Låt stå 10 minuter. Rör ned dijonsenap och tomatpuré.
Blanda sedan ned kött/lök/svamp och se till att det blir lagom homogen smet.
Häll smeten i smörad djup form alternativt en djup form med bakplåtspapper.
Strö över riven ost och grädda i ca 30 minuter tills ytan fått härlig färg och stanningen stelnat.
Som beskrivet ovan kan man addera stekt tärnat rökt sidfläsk, eller kokt ris alternativt burkmajs för att ge lite mer tuggmotstånd. I så fall blir ca 250 gr fläsk eller två paket finskuren bacon eller en burk majs eller 4 portioner färdigkokt ris ganska lagom att blanda i smeten innan den hälls i formen. Jag hade nog också valt att blanda i halva mängden av osten då eftersom den annars enbart hamnar på ytan, och resten på ytan
Ingredienser till ca 10 portioner
- 500 gr nötfärs eller motsvarande corn
- 1 stor gul lök, ca 100 gr finhackad
- 2 vitlöksklyftor som finhackas
- 250 gr skogschampinjoner som halveras och slantas fint
- 3 stänk Cayennpeppar
- 3 stänk Chilipeppar
- 1/2 dl Tamari (umami)
- 1 påse Taco-krydda original. För den som vill ha hetta finns det starkare kryddblandningar också
- (2 dl mjölk + 4 dl grädde) eller (3 dl mjölk + 3 dl grädde)
- 4 ägg M/L
- 2 dl créme fraiche
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 2 msk socker
- 1 msk söt paprikapulver
- 1 msk bakpulver
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk dijonsenap
- 1 påse fransk löksoppa
- 250 gr riven ost, gärna med lite god smak men inte så stark som Västerbotten
- Salt
- Rostad vitpeppar som mortlas
- Grovmalen svartpeppar, kan också vara rostad
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar