Tricket är att dels låta rotfruktsskivorna ligga i kallt salt vatten så stärkelsen dras ur och dels att man måste fritera på hög temp så tiden blir kort, ca 200°C.
Fasta potatisar och rödbetor passar fint att fritera chips på. Fungerar även med palsternacka och kronärtskocka.
Efter att man med t ex en mandolin slicat upp rotfrukterna i 0,5 mm tunna skivor, läggs de i blöt 30 minuter. Vattnet ska vara salt och kallt.
Ta upp skivorna och torka av dem.
Fritera ca 10 skivor i taget. Låter man rödbetorna ligga i för länge så blir de brända och tappar sin härligt röda färg. Därför är det viktigt att temperaturen är hög. Strax innan de slutar fräsa ska de upp på hushållspapper och saltas direkt.
Vänd dem och på pappret. Lägg så över dem på en olla, dvs en torkskiva för att dra ut eventuellt vatten i en 50°-ig ugn. Men om man lyckats med friteringen så behövs absolut ingen eftertorkning. Tvärtom kan man ibland mjuka upp dem i ugnen, så jag försöker skära tunna chips så att de snabbt blir genomfriterade
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar