Ett enkelt sätt att förbereda gratängen långt i förväg.
Skala potatisen och söanta den i 3-4 mm skivor. Lägg i blandningsbunke.
Fräs sakta lök och mot slutet läggs finhackad vitlök i och för steka med. Strö lite socker över löken mot slutet. Lägg så ned detta i bunken med potatis. Krydda med salt, peppar, muskot och lite dijonsenap.
Blanda ner grädde och créme fraiche och vänd runt.
Fyll vacuumpåse och försegla
Laga i 2-3 tim 85°C. Kyls sedan ner med t.ex. Isbad.
När gratängen ska tillagas så sprättas påsen upp och allt lägga i ugnsfast form. Strö god riven ost, t.ex. västerbottenost över potatisen samt riv lite muskot över. Gratinera 30 minuter 200°C.
Recept
- 1 kg potatis som skalas och slantas 3-4 mm
- 2 gula lökar som skärs i tunna skivor
- 2 vitlöksklyftor som skalas och hackas fint
- 2 tsk salt
- 1/2 tsk mald svartpeppar
- Riven muskot
- 2 msk dijonsenap
- 1 tsk socker i slutet av stekningen av löken
- 4 dl grädde(40%)
- 2 dl créme fraiche 36%)
- Riven smakrik ost, t.ex. västerbottenost, så ytan täcks
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar