Att koka pasta är något som italienare känner till och som vi börjar lära oss genom att käka ute på restauranger med goda pasta rätter.
Durumvete är en bra grundråvara som gör att det bildas ett tätt glutennät som fångar upp stärkelsen som pastan släpper ut i vattnet. Man får den pasta man betalar för, men det betyder inte att man måste köpa den dyraste. Själv är jag en vän av Barilla och inte en vän av Euroshopper t ex.
En grundregel är att alltid ha tillräckligt med vatten så att pastan inte kyler ner vattnet vid iläggningen och fördröjer glutennätets bildande. Vattnet ska koka ordentligt och man kokar utan lock. Kokar inte pastan ordentligt så blir glutennätet för stormaskigt och stärkelsen går bort med vattnet.
Att salta ordentligt är viktigt och vi behöver inte vara rädda för saltet, det blir inte farlig pasta, däremot ska vi vara sparsamma med salt i maten för bl a blodtryckets skull.
Grundregeln är 7 gr salt till 100 gr pasta och 1 liter vatten plus 1,5 liter för "grytan". För att inte hamna på fel sida med salthalten, tag 1 tsk per liter vatten och 100 gr pasta plus 1,5 tsk för "grytans" 1,5 liter.
När du köper pasta så finns det en koktid som du ska ta med en "nypa salt". När det är tre minuter kvar så gäller det att testa pastan varje 30 sek. Tag upp lite pasta, bit itu och kontrollera bitytan. Så länge det fortfarande finns en vit yta ska den koka vidare. Men när den vita ytan försvinner så ska pasta omedelbart upp och hällas i durkslag. Skaka ur vattnet MEN SKÖLJ ALDRIG MED VATTEN, såvida du inte ska ha en kall pasta. Sköljer man pastan blir pastan också kletigare. Häll istället lite olja över den avrunna pastan, eller så tillsätts pastasåsen.
Och så slutar vi att hälla olja eller smör i vattnet, det gör ingen nytta!
Om du ska laga många portioner så finns det ett knep att förkoka pastan ungefär halva tiden mot rekommenderad koktid. Häll av och skaka ur vatten. Häll på olja och kyl snabbt men inte med något vatten. Är man osäker så bryt mot regeln om skölj ing men koka då längre, t ex en 11 minuters pasta kokas 9-10 min och spolas omedel av med kallt vatten. Tillsätt olja och häll över i behållare eller plastpåse.
När det är dags att laga maten, så kokas pasta vatten upp och man lägger i pastan i ett djupt durkslag, och kokar den 1-2 minuter (smaka av). Häll av och blanda med pastasås.
Ett sista tips är att alltid ha en muskotnöt hemma. Riv lite muskot över pasta rätten och du får en fantastisk doft pch extra smaksensation.
Följ dessa råd och du får många goda middagar framöver !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar