lördag 30 augusti 2014

Crutòns

Varför köpa krutonger när man gör dem så enkelt själv? Och de blir otrolig mycket godare!

Skär formfranska, eller annat vitt bröd, i lagom bitar. Jag tycker att 1,5 x 1,5 cm är ganska lagom.

Skala och skär ett par vitlöksklyftor i kvartsbitar som halveras. Dessa steks sedan i en olja som klarar av högre temperatur. Jag brukar använda Zetas Orginale olivolja.

Mängden olja beror på mängden bröd, men börja med så mycket olja att ytan i stekpannan täcks utan att behöva rulla pannan.

Stek vitlöksklyftorna till de blir svagt bruna, och avlägsna dem med hålslev.

Tillsätt brödtärningarna pch vänd i pannan tills de börjat ta färg.

Krydda med t ex fransk salladkrydda och strö över flingsalt. Vänd i pannan tills tärningarna fått lagom färg och blivit genomstekta, men inte brända.

Lägg dem på ett hushållspapperoch helst en tidning under pappret, och låt oljan dra ur. Lagras i lufttät burk i skafferi och äts inom 1 månad i sallader.

 

Enkel svampstuvning á la Cajsa Wargh

Man tar vad man har! Ett vanligt ordstäv som även passar in här. Man har ju ett par burkar torkade trattkantareller som kan få göra nytta i en svampstuvning. Ta lite champinjoner, skiva dem och ställ åt sidan. För två rekorderliga svampmackor räcker det med 8 champinjoner.

Ta 1 rågad dl torkad svamp och lägg i en skål. Häll på kokhett vatten så att svampen sväller och dessutom ger en härlig buljong. Låt dra 20 minuter.

Lägg alltihop i en stekpanna och låt allt småsjuda och när allt kokat in tillsätts 3 msk smör. Stek på medelvärme. Salta o peppra. När svampen fått lagom konsistens, tillsätts 1 tsk dijonsenap och 1/2 tsk strösocker. Häll gärna på 1/2 dl torr vermouth och därefter 2 dl grädde (40%). Låt koka in sakta och lägg sedan på en förstekt brödskiva. Lägg på lite god ost.

Gratinera i ugn och avnjut sedan gärna med en god sallad vid sidan, t ex Cole Slaw Sans Mayonnaise

 

Somrig sallad - Cole Slaw Sans Mayonnaise

Cole Slaw är ju en god sallad som passar till det mesta, men som ibland kan kännas lite mäktig med tanke på majonäsen eller om man föredrar gräddfil. Här bygger salladen på att få en sötma, syra och god smak från jungfruelig olivolja utan att bli mäktig. Därför passar salladen till fler rätter än den ordinarie varianten, vilket ju är en fördel till!

Strimla vitkålen fint och lägg i stor bunke.

Hacka rödlöken och lägg ner till strimlade vitkålen.

Riv skalad morot och lägg i bunken.

Skär selleri i fina skivor och lägg i bunken och blanda runt alltihop.

Häll över strösocker och ställ åt sidan

Dags att laga till dressingen. Häll vinäger och olja i en katrull. Tillsätt senapspulver och salt. Vispa ihop och värm tills det sjudar.

Skeda sedan dressingen över salladen och blanda runt så att dressingen fördelas över hela salladen. Låt gärna salladen vila ett tag innan servering. Helst till dagen efter.

Mängder (4 portioner)

  • 1 kvarts vitkålshuvud
  • 1 stor rödlök
  • 1 stor skalad morot
  • 1 selleristång
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • Ca 1,5 dl jungfruelig olivolja (man kan blanda olivolja med rapsolja om man vill minska inslaget från olivoljan)
  • 1/2 msk salt
  • 1/2 msk senapspulver

 

onsdag 27 augusti 2014

Syltad Squash, Pumpa eller Gurka

Nu efter en fantastisk sommar finns det ett överflöd av squash, pumpa och gurka, som bara väntar på att bli syltade. Syltade grönsaker är ju mycket gott tilltugg till bl a kötträtter. Kan även användas som dekoration av förrätter.

Skala och klyv squash, pumpa eller gurkor.
Tag bort kärnhuset med en sked.
Dela stora halvor i klyftor och sedan i 2-3 cm tjocka skivor.

  • 3 dl 12 % ätikssprit
  • 3 dl vatten
  • 1 msk salt

Blanda ättika, vatten och salt i en bunke. Lägg i bitarna, rör om, täck med en tallrik och låt dem stå och safta sig ett dygn.



Häll av lagen i en rymlig gryta.

  • 3 bitar muskotblomma (lycka till att hitta den, jag tog med från Grenada i Västindien, men leta i välförsedda kryddhyllor så kan den hittas)
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 1 msk senapskorn, gula eller bruna
  • 6 dl socker

Tillsätt kryddor och socker och koka upp.
Lägg sedan i grönsakerna, hälften åt gången, och koka på svag värme tills de är mjuka, 5-10 min. Färgen ändras och man ser en klar skillnad mellan genomkokt och rå.

Tag upp dem med hålslev och lägg dem i rena varma glasburkar.
Koka ihop lagen några minuter på kraftig värme.
Häll den het över grönsakerna och sätt genast på lock.


Förvara burkarna svalt. Grönsakerna är färdiga att äta efter 3-4 veckor.

Hållbarhet ca 1 år.

 

måndag 25 augusti 2014

Quiche Lorraine Americano

Quiche står för matpaj och när man tillreder den i Frankrike så har man enbart äggstanning och baconbitar i ett pajskal. Lorraine är den franska regionen där denna paj anses har sett sin gryning.

Här hemma i Sverige gör vi denna rätt ofta med skinka och ost istället för bacon.

I Amerika tycker man istället att Quiche ska anrättas med bacon, skinka, ost, lök och svamp. Idén är i sig inte dum alls. Champinjoner ger en härlig smak som tillsammans löken bildar en fin bas i gommen där sedan skinka och bacon ihop med osten blir till succé. I den här varianten har jag även lagt en botten av spenat. Personligen anser jag att det ultimata är när man även lägger i rostade pinjenötter. Tillsammans med ett härligt rött vin kan en solnedgång inte slås av något annat. Minnet sitter etsat för evigt.

Bakad i små pajskal blir det perfekta bitar till entrérätt. Ska det lagas till som huvudrätt bör man ta större pajskal/form med högre kant.

 

Ingredienser för 8 små pajer eller två större alternativt en stor i löstagbar form

  • 8 färdiga pajformer som förbakas 180° i varmluftsugn (200° i konventionell ugn) i 10 minuter och ställs att svalna
  • 250 gr riven mild ost, gärna amerikansk cheddar men annan smakrik ost går bra
  • 250 gr riven Västerbottenost
  • 125 gr riven parmesan
  • 250 gr bacon som knapersteks, vilket jag brukar göra i ugnen med Ipinumpannan och sedan låter man dem rinna av och svalna. Skärs sedan i små bitar
  • 250 gr champinjoner skärs ned i små bitar
  • 1 stor gul lök finhackas
  • Rökt skinka, gärna av kalkon, skärs i små bitar till ca 4 dl
  • 300 gr frusen spenat kokas färdig och avvattnas i durkslag
  • 2 dl créme fraiche
  • 8 hela ägg (gör man små pajer kan man öka till 10 ägg)
  • 5 dl grädde ( gör man små pajer kan man öka till 6 dl)
  • 2 msk torkad persilja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Vill man ha lite mer hetta kan man dofta lite Cayennepeppar eller ännu bättre Voatsiperferypeppar över fyllningen innan osten läggs på
  • Ev. Rostad pinjenöt ca 4 msk

Recept


Börja förgrädda pajskalen. Stek sedan gula löken i olja försiktigt till strax innan genomstekt, häll på champinjonen och stek ytterligare. Tillsätt sedan skinkan och stek med. Blanda sist med baconbitar och salta samt peppra efter behag och ställ åt sidan.

 

Koka spenaten genom att lägga den i gryta med lock och medelvärme. När allt tinat, rör 1-2 minuter och tag av. Avvattna spenaten i sil med tryck från t ex slickepotten.

Lägg spenaten i bunke och tillsätt créme fraiche samt salt och peppar. Blanda ihop pch fördela detta i pajbottnarna.

Lägg i fyllningen av lök, svamp, skinka och bacon.

Bland ihop den rivna osten och fördela på pajerna.

Eventuellt kan man garnera med rostade pinjenötter (lyxvarianten)

Vispa eller mixa ägg och grädde tillsammans med torkad persilja. Slata och peppra stanningen. Hälls över pajskalen. Grädda 180° i 20-30 minuter. Låt svalna lite och skär sedan tårtbitar och servera med god sallad som du smaksatt med en härlig vinegrette och italiensk salladkrydda om pajen ska bli huvudrätt. Annars kan man garnera med t ex gurka eller varför inte en klick créme fraiche som smaksatts med citron och några droppar persiljeolja på toppen...

 

Och självklart ska du ha luftat ett gott rött vin som serveras till pajen.

 

Bon apetit !

 

onsdag 13 augusti 2014

Terassens salladstallrik

Efter jobbet behöver man en stötta upp med något gott som mättar så där lagom. Och vad hittar man då i skafferiet ?

Jo, solmogna cocktailtomater i bitar, ugnsrostade krutonger, fetaost i bitar, rostade pinjenötter, fint skuren challottenlök, syltad squasch och picklad rödlök. Över salladen doftar vi lite nymald svartpeppar och kanske några korn av den starkar Cubeb-pepparn jämte en nypa flingsalt. Och så ringlar vi lite balsamicoreduktion för den goa sötsura brytningen mot framför allt fetaosten. Hade jag haft hemma färsk rosmarin så skulle den helt klart varit pricken över i-et.

Krutonger

Att rosta krutonger är lätt och mycket mycket godare än köpta. Skär ner formfranska i 1,5 x 1,5 cm bitar. Blanda flytande smör, typ smörolja med pressad vitlök och franska örter. Häll även i god olivolja, minst lika mycket som smöroljan. Häll allt i en ugnssäker form och blanda väl, innan formen sätts in i 180° och helst varmluftsugn. Har man ingen varmluftsugn, ställer man in 200-225°. Efter 5 minuter blandar man igen i formen och om den verkar för toss, häller min i lite mer olivolja. Salta även med flingsalt första gången.

Så fortsätter man, blanda var 5 minut och när krutongerna känns färdig och inte för torra, tas de upp och får svalna. Finns det överflöd av fett/olja så bör krutongerna silas av och sedan svalna. Lägg sedan på lufttät burk när de väl svalnat till rumstemp.

Syltad squasch

Ta först bort gröna skalet med en potatisskalare. Tärna sedan squaschen i 1 - 2 cm bitar.

Koka upp 1 del 12%-ig matättika med 2 del socker och tre delar vatten.

Lägg så i squaschbitarna och låt sjuda i 5-10 minuter. Drag åt sidan och låt svalna i egen takt.

Därefter läggs squaschen i lufttäta och noga rengjorda burkar. Vill man så häller man upp redan när squaschen är varm och kyler sedan ner burkarna, som då blir extra extra hållbar i glasburken.

Picklad rödlök

Skala och skär rödlök i tunna skivor. Koka upp samma lag som för squaschen ovan och lägg i rödlöken. Låt sjuda 1-2 minuter max och låt sedan stå. Lägg löken på glasburk och häll över lag. Försegla burkarna och förvara i kyl

lördag 9 augusti 2014

Gorgonzolaglazerad högrevsbiff på parmesantoast med coleslaw och picklad rödlök

Frestande gott är att på egenmald högrevsfärs, ställa i ordning en rätt som passar i den ljuvliga sommarvärme vi har för tillfället.

Toasten gör man enkelt med formfranska som man tar ut rundlar av. Blanda ett vitlökssmör, som breds ut, ca 1 msk per rundel. Riv färsk parmesan över rundlarna och rosta på nät i varmluftsugn 180° tills de fått lite färg och blivit lagom knapriga men inte torra och allför hårda ( ca 8 min). Vitlökssmöret blandas enkelt till med smörolja och pressad färsk vitlök. Man kan även ta i en nypa flingsalt.

Coleslaw gör man dagen innan av fint riven vitkål, lite morot och fint skuret äpple för sötman. Slå en majonäs och blanda lika delar majo med créme fraiche. Smaksätt med någon tsk dijonsenap, lite svartpeppar, flingsalt och en nypa socker. Jag tog även i pressad vitlök och något krm sherryvinäger för lite söt syra.

Picklad rödlök bör man alltid ha hemma. Den finns tidigare redovisad på bloggen.

Gorgonzolabiten på översta boffen, ska smälta fint och ger en fin brytning till biff, bröd och en söt/rökig Sweet Baby Ray grillolja.

Färsen malde jag av ca 800 gr högrev på närproducerat nöt, 2 pkt prima bacon, en fint tärnad gul lök, 2 fint hackade vitlöksklyftor. Malde det 2 ggr. Blandade sedan i 2 hela ägg(från friende utehöns), ca 2 msk panko(asiatiskt ströbröd), 1 tsk Liquid Smoke, nymald svartpeppar, flingsalt och ett par drag Cubeb-peppar för en god aromatisk smak.

Färsen fick stå. 20 minuter medan brödet rostades.

Formade två biffar per portion, stekte en uta på bägge sidor och färdigstekte dem i ugnen 180° ca 5 min.

 

söndag 3 augusti 2014

Seglarens gorgonzolainspirerade pasta baconara

När man seglat en hel dag på stadig barbord bog i frisk bris, behöver man en stadig middag när så tillfället kommer. Här föll det sig inte sämre än att Grebbestad fick Toja som gästande båt och så fort tilläggningen var klar, blev det dags för kulinariska göromål.

Fram med bacon och gul lök, som tärnas tillsammans med fint skivad vitlök. Bacon steks och när den är genomstekt men inte knaprig, får lök och vitlök hänga med.

När allt fått en bekväm stekyta, lägger vi i créme fraiche. Så fort den fått värme nog att puttra, lägger vi en smakrik äkta bit gorgonzola, som får smälta.

Peppra med både färskmalen svartpeppar och gärna ett par drag Voatsipereferypeppar(ursprung Madagaskar). Fint riven muskotnöt och en klick dijonsenap. Sältan bör vara ok på grund av bacon, men smaka av för säkerhets skull.

Koka pasta och låt den rinna av. Blanda i pastasåsen till rätt konsistens och lägg upp på tallriken.

På bilden är det en aning mycket pastasås eftersom vi gjorde rätten på överbliven sås och tog allt (all-in).

Garnera med t ex färskt skurna tomater och härligt nyplockade basilikablad samt självklart nyriven parmesanost.

Jag rekommenderar ett luftat rött vin, typ det Californiska Same Zin, gjort på Zinfandel.

Ungefärliga mängder (4 personer eller två mycket hungriga seglare)

  • 2 paket bacon
  • 1 gul lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 4 dl créme fraiche 34 %
  • 100 gr gorgonzola
  • Färskmalen svartpeppar
  • 1-2 msk dijonsenap
  • Lite hettande Voatsipereferypeppar, alternativt ett stänk Cayenne i nöd
  • Färskriven muskotnöt, 1/2-1 krm (var försiktig, den tar gärna överhand)
  • Salt om det saknas
  • Paste, typ Penne Regata
  • Parmesan, färskriven
  • Garnering med cocktailtomat och färsk basilika