Ibland besöker man mysiga restauranger, med det där lite extra, som t ex att de gjort sitt eget bröd. Och det har väl hänt att man smakat deras hemgjorda knäckebröd och sedan nästan blivit mätt innan maten ens kommit in på bordet.
Det här knäcket är lika enkelt att göra som det är supergott. Och genom personliga varianter skapar man lätt nytt knäcke med olika smaker.
Blanda allt utom vatten och olja i en bunke, men sätt först på ugnen på 150°.
När allt blivit väl mixat så tillsätter man vatten och en god olivolja så det blir en krämig smet. När det gäller oljan så kan man t ex välja en smaksatt olja eller en god jungrulig olivolja.
Jag tycker att en Ipinum-panna fungerar suveränt eftersom den återger värmen så extremt bra, men annars fungerar bakplåtspapper på plåt bra.
Tänk bara på att gnid in bakplåtspappret med olja eller smör, annars får man stå ut med en vissa pappsmak... Man kan självklart även använda silikonduk.
Häll ut och bred smeten så den blir precis täckande, annars får man en störande tjocklek. Tunnt men ändå en kropp. Jag tycker man gott kan smula över lite mer flingsalt strax innan man kör in plåtarna.
In i ugnen och så ut efter 20 minuter så kan man sporra ytan till lämpliga storlekar på knäcket. På det sättet blir det enkelt att bryta det i snygga bitar.
Så in i ugnen igen 20-30 minuter. Tag ut, och låt svalna. Bryt och förvara i täta burkar, dvs om det blir något över.
- 1 dl sesamfrö
- 1 dl solrosfrö, pumpakärnor eller liknande
- 1/2 dl linfrö, hela eller krossade
- 2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 2 dl vatten
- 2 msk smakrik olja
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar