En fantastiskt god och mättande pastarätt, där sötman från rostade rotfrukter blandas med syran från créme fraiche och sältan från knaperstekt bacon. Lite smaksättning med dijonsenap och riven muskot från Granada, ger en härlig volym och får gommens bakre sektion att upplev en mindre orgasm. Rucculans nötiga smak gifter sig fint med övriga ingrediensers bidrag och ligger kvar i munhålan efter att rätten avjnutits.
Ett Appisemento vin ( t ex Castelforte) passar fint, det får inte bli för hård konkurrens om smakupplevelser.
Skala palsternackan och tärna den fint. Rosta den i olivolja i en stekpanna tills den fått både färg och en härlig sötma. Ge den ett par nypor flingsalt och ett par drag med svartpepparkvarnen. Häll över i en blandningsbunke.
Sautera rödlök, lite purjo och vitlök i olivolja, så den får svettas utan att ta färg. Häll över till palsternackan.
Knaperstek så finstrimlat bacon, och häll sedan bort mestadels av fettet. Lägg baconet i blandningsbunken.
Häll 1 msk olivolja i satutösen, hetta upp och vänd snabbt finhackade rucculasalladen. Tillsätt créme fraiche och allt i blandningsbunken. Smaksätt med nymald muskot, salt, peppar och 1 msk dijonsenap. Har du gott om parmesan, så häll i finriven parmesan. Låt koka ihop ca 5 minuter och finjustera smaken.
Blanda med nykokt(aldente) penne rigate, dvs du tar lagom med pasta för 1 person, och tillsätter pastasås och mixar snabbt, lägg över snyggt på förvärmt tallrik.
Garnera med t ex finskuren tomat, några hela rucculablad och så lite färsk parmesan över.
Ingredienser (4 pers)
- 250 gr palsternacka
- 150 gr fint tärnad rödlök
- 30 gr fint skuren purjo (rotänden)
- 3 vitlöksklyftor som finhackas
- 140 gr (1 pkt) bacon som strimlas fint
- 50 gr finhackad rucculasallad (plus ev några blad för garnering)
- Ev 12 små plommontomater som skärs i 8-delar
- Ca 1-2 msk dijonsenap
- Ca 350 gr Penne Rigate, eller annan pasta av valfri sort, som kokas aldente
- Flingsalt
- Svartpeppar
- Muskotnöt
Smaklig spis! Ät inte för fort, det är lätt hänt :-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar