söndag 2 februari 2014

Hummus och falafel

Vegetarisk rätt med rötter från orienten. Kan fungera som småplock, förrätt eller huvudmål. Gärna med ett pitabröd

Ingredienser för 4 portioner

Hummus

  • 3 dl kokta och avrunna kikärtor
  • 2 - 3 msk tahini (sesampasta)
  • 2 msk fin olivolja
  • 2 msk citron/lime juice
  • 1 vitlöksklyftor
  • 1 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk salt (börja med mindre och smaka dig fram)
  • Avkoket från kokningen av kikärtorna för att justera hummusen till rätt konsistens
  • Paprikapulver och olivolja för garnering. Ev kan man även lägga på några goda oliver
Falafel
  • 4 dl kokta och avrunna kikärtor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk mjöl (för att hålla samman smeten som annars löser upp sig i friteringen)
  • 1 liten gul lök i mindre bitar
  • 1/2 msk spiskummin
  • 1 krm cayennpeppar
  • 1 tsk tahini
  • 1 tsk malen koriander
  • Panko till panering
  • Ströbröd för att ev göra smeten lite fastare
  • 1/2 - 1 dl bladpersilja (ger fin grön färg)
Yoghurtsås
  • 4 dl rysk yoghurt
  • 1/2 - 1 msk torkad mynta
  • Lite salt
  • (Ev kan man även droppa i lite pressad lime)
Hur gör man?

Hummus

Lägg i alla ingredienser i termomixern, kör 45 sek på hastighet 4. Använd avkoket att få hummusen lösare.

Lägg en klick på tallriken, smeta ut den till en rindel med en djupare del i mitten. Häll god olivolja i mitten och pudra paprikapulver runt om

På bilden har jag skurit till små bitar av grillad/skalad paprika.

Falafel

Hacka först lök, vitlök i termomixer 4 sek hastighet 5.

Lägg i resterande ingredienser och mixa 3 sek hastighet 2.

Häll i bunke och tillsätt vid behov ströbröd för att smeten ska bli fastare.

Rulla golfbollar och panera i panko och fritera i 3-4 minuter vid 180 °C.

Yoghurtsås

Blanda allt och ställ kallt minst 30 minuter innan servering

Sedan är det aldrig fel med lite plocksallad, som man ringlar lite reducerad balsamvinäger över eller dadelbalsamicco.

 

Smaklig spis !

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar