Vegetarisk rätt med rötter från orienten. Kan fungera som småplock, förrätt eller huvudmål. Gärna med ett pitabröd
Ingredienser för 4 portioner
Hummus
- 3 dl kokta och avrunna kikärtor
- 2 - 3 msk tahini (sesampasta)
- 2 msk fin olivolja
- 2 msk citron/lime juice
- 1 vitlöksklyftor
- 1 tsk spiskummin
- 1/2 tsk salt (börja med mindre och smaka dig fram)
- Avkoket från kokningen av kikärtorna för att justera hummusen till rätt konsistens
- Paprikapulver och olivolja för garnering. Ev kan man även lägga på några goda oliver
- 4 dl kokta och avrunna kikärtor
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 tsk salt
- 2 msk mjöl (för att hålla samman smeten som annars löser upp sig i friteringen)
- 1 liten gul lök i mindre bitar
- 1/2 msk spiskummin
- 1 krm cayennpeppar
- 1 tsk tahini
- 1 tsk malen koriander
- Panko till panering
- Ströbröd för att ev göra smeten lite fastare
- 1/2 - 1 dl bladpersilja (ger fin grön färg)
- 4 dl rysk yoghurt
- 1/2 - 1 msk torkad mynta
- Lite salt
- (Ev kan man även droppa i lite pressad lime)
Hummus
Lägg i alla ingredienser i termomixern, kör 45 sek på hastighet 4. Använd avkoket att få hummusen lösare.
Lägg en klick på tallriken, smeta ut den till en rindel med en djupare del i mitten. Häll god olivolja i mitten och pudra paprikapulver runt om
På bilden har jag skurit till små bitar av grillad/skalad paprika.
Falafel
Hacka först lök, vitlök i termomixer 4 sek hastighet 5.
Lägg i resterande ingredienser och mixa 3 sek hastighet 2.
Häll i bunke och tillsätt vid behov ströbröd för att smeten ska bli fastare.
Rulla golfbollar och panera i panko och fritera i 3-4 minuter vid 180 °C.
Yoghurtsås
Blanda allt och ställ kallt minst 30 minuter innan servering
Sedan är det aldrig fel med lite plocksallad, som man ringlar lite reducerad balsamvinäger över eller dadelbalsamicco.
Smaklig spis !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar