lördag 23 november 2013

Konjaksgravad lax med rostade pinjenötter

Lite kul entrérätt som har både sältan, sötman och den goda nötsmak som gifter sig fint med laxen i gommen.

Passar perfekt när man köper en laxsida, där stjärtpartiet kan användas för gravning. Egentligen är mittbiten på laxen bäst för gravning, men nu tar vi vara på stjärten. Tar 1-2 dagar, sedan är den klar att skära upp i lövtunna strimlor. Ju fastare kött desto tunnare. Helt klart passar det med en dillvippa på laxen men tyvärr fanns det inte vid fotograferingsögonblicket

Recept (gäller för ca 1 kg mittbit lax, kan därför lätt halveras)

  • 2 dl strösocker
  • 1 dl salt (ej mineralsalt)
  • 2 msk vatten
  • 2 knippen grovhackad dill
  • 1 msk krossad vitpeppar
  • 1 msk konjak

Fjälla och bena ur laxbiten. Skinnet ska sitta kvar.

Blanda alla ingredienser och smörj in laxbiten. Lägg så allt i en form eller påse och förvara kylt. Vänd laxbiten varje dygn. Efter 3 dagar är den färdig att skäras upp och serveras

 

(Marinaden är tagen från Mannerströms stora kokbok, som jag starkt rekommenderar att man har i sin samling)

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar