tisdag 28 september 2021

Chutney på plommon, ingefära och aprikos

 


En härligt mustig chutney med lite friska ingefärsbitar som stinger till samt torkad aprikos för ytterligare tuggmotstånd


Grundreceptet bygger på:

  • 1 liter frukt, man kan tex byta plommon mot rabarber
  • 3 dl hackad gul lök
  • 6 dl socker
  • 1 hel ingefära som skalas och skärs i små bitar
  • 1/2 tsk berbere eller 1 krm cayennpeppar
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 1/2 tsk hel spiskummin(kan tas bort om man vill)
  • 1 tsk kanel
  • 2 msk ättiksprit
  • En handfull halverade eller hela torkade aprikoser
  • 1/2 dl vatten(ska inte öka om man skalar upp receptet)
Lägg frukten i en stor gryta, helst med tefal-beläggning så det inte kokar fast och bränns i botten. Tillsätt vatten och koka sakta upp under lock. Tillsätt lök och ingefära och rör ned. När man fått fram vätskan, kan man tillsätta kryddorna. Plommonkärnorna flyter sakta upp vid omrörning och plockas ut. Smaka av med kryddor om så behövs. Tillsätt torkad aprikos. Koka tills chutneyn blivit lagom fast. Sist tillsätts sockret och nu måste man röra för att undvika att det bränner fast i botten. Man kan även tillsätta russin, men minska då lite på sockermängden.
Testa med att sleva upp en msk på kall tallrik, som stått i kylen. Om konsistensen är fast så är den klar för att läggas på glasburk.

Häll i kokade glasburkar och låt lagras minst 14 dagar innan den äts. Öppnad burk förvaras i kylskåp. Oöppnad förvaras svalt och mörkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar