lördag 10 oktober 2020

Gulaschsoppa på köttfärs

 



Mustigt god Gulasch som med en tryckkokare blir fantastiskt god.

Börja med att steka färsen i små portioner och i smörolja. Salta och peppra. Lägg i tryckkokaren. Lägger man i för mycket färs blir stekpannan för kall och vi får kokt färs utan den eftertraktade Maillardreaktionen.

Paprikapulver, Mejram, Kummin och chilipeppar läggs i en skål med lite hett vatten för att dra ut vattenlösliga smaker innan den hälls över löken nedan

Fint skivad gul lök steks sakta. Salta, peppra och en gnutta socker strös över på slutet. Lägg även i tomatpurén så den får stekas med. Lägg även i fint skivad vitlök som får steka med på slutet. Häll över kryddblandningen och låt vattnet koka bort och allt steka lite. Lägg över i tryckkokaren.

Moroten putsas och skärs först i 3-4 cm bitar, som sedan skärs till 2-3 mm stickor. Rotsellerin skärs ned i små tärningar 1x1 cm. Detta steks på medelhög värme tills rotsellerin börjar få färg. Lägg över i tryckkokaren.

Skär ner paprikan i bitar och stek samt lägg över i tryckkokaren.

Skiva champinjonerna, förväll och stek sakta i smörolja. Salta och peppra. Lägg över i tryckkokaren.

Skala och skär potatisen i 1x1 stora bitar och lägg ned i tryckkokaren.

Häll i sirapen i tryckkokaren.

Lägg i krossad tomat, kycklingfond samt 1 msk av kalvfond.

Fyll på med vatten till maxmärket i Crockpoten.

Koka på hög temp högt tryck (förval soppa) i 30 minuter. Låt trycket gå ned och smaka av soppan. Eventuellt behövs ytterligare kalvfond

Ingredienser

3 röda paprikor

1/4 rotselleri

2 stora lökar

2-3 skalade morötter

400 gr skogschampinjon

4 vitlöksklyftor

3 burkar krossad tomat

3 msk tomatpuré

2 msk kycklingfond

1+1 msk kalvfond

3 msk paprikapulver

1/2 tsk chilipeppar

1 msk Mejram

1 tsk Kummin

700 gr nöt/viltfärs

1 dl brödsirap

2 stora potatisar, mjölig sort, som bakpotatisar

Extra

Man kan variera gulaschen genom att t ex tillsätta 2 burkar vita bönor i tomatsås eller varför inte 2 burkar majs. Se bara till att det finns minst 3,5 dl vätska i kokkärlet så det kan bildas tillräcklig ånga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar