Grundrecept Halloumi
- 2 liter färsk mjölk, helst ohomogeniserad
- 2 tsk ostlöpe - 1 msk. Ju mer ju snabbar ystningsprocess
- 2 dl salt
- 6 dl vatten
Grundrecept Riccotta
- 1/2 dl äppelvinäger (eller citronjuice)
- Lite salt för slutkryddning, ca 1 krm
- 1-2 tsk fin olivolja
- Extra ost får man om man lägger till 1 lit mjölk och 1 dl grädde, men det är optional
Halloumi
Börja med att hälla 2 liter skakad mjölk i CrocPoten. Ställ in Yoghurt-Low och sätt en timer på minst 1 timma. Temperaturen ska upp i ca 40°.
Blanda i ordning saltlake och häll i någon form så det blir ca 3 cm djupt.
Tillsätt ostlöpe och rör runt så att blandas. Sätt tillbaka locket och vänta 45 min.
Öppna och skär försiktigt ett rutmönster på 2x2 xm eller mindre. Sätt på locket och låt stå 15 min.
Öppna igen och rör sakta och försiktigt med ballongvisp tills det blivit majskorns stora ostbitar. På med lockat och vänta 15 min.
Antingen filterar man först vassle från ostmassa i filterduk, eller så hålslevar man upp tillräckligt med ostmassa direkt i ostformspressen. Vasslen ska sparas för nästkommande steg och för att senare även kunna ge Riccotta.
Pressa ca 1,5-2 cm skivor, ca 15 minuter med en tyngd. Jag använder en plastbehållare som jag borrat 2 mm hål i botten samt några i sidan längst ned.
Genom att ha tre lika burkar så är solen i mitten och en samlar vasslen medan den övre tryckar samman ostmassan.
Vasslen hälls tillbaka i CrocPot och ställs på Slowcook-high samt att locket stängs. Nu ska vasslen upp i över 90°.
Varje pressad ostskiva delas på mitten och läggs försiktigt i varma vasslen(90°) och locket mäggs på ca 2 minuter. Öppna och kolla om bitarna börja flyta. Så fort de flyter upp från botten ska de lyftas ned i saltlaken. Först ena sidan i max 1 min och därefter vänds de och får ytterligare max 1 minut.
Därpå läggs de på hålplåt och får rinna av. Vänd dem efter någon minut innan de slutligen läggs i
någon behållar för förvaring i kylen till de ska användas i matlagningen.
Riccotta
Vasslen ska hålla ca 80°, så man kan ställa in temp på Yoghurt-low, om vasslen behöver värmas.
Speciellt om man vill få mer Riccotta så måste man tillsätta mer mjölk och gärna lite grädde för rundheten. Grädden kan uteslutas.
När allt håller minst 80° tillsätts vinägern och man rör runt snabbt. Låt stå i 5 minuter.
Sila sedan genom silduk. Vrid yr merparten av vätska och lägg sedan ostmassan i en bunke. Rör ned lite salt och olivolja. Smaka av och när smakerna sitter så läggs Riccottaosten i lämplig behållare och ställs in i kylskåpet.
Märk väl att om man vill hoppa över Halloumi-steget så kör på mjölken direkt som värms upp och därefter fälls ut med vinäger
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar