Vid jultider så ska det tillagas finsk kålrotslåda. Jag har gjort lite justeringar men i det stora hela följt receptet
För färgens och smakens skull så tar jag även morötter, ca 1/3.
- 2 kg kålrot/morötter
- 4 ägg
- 4 msk ljus sirap
- 2 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- Ca 4 msk ströbröd
- 1 dl grädde
- 2 msk smör i bitar
- 2 köttbuljongärningar
Skala kålrötter och morötter och skär i bitar. Kokas mjuka invatten och buljong.
Sila bort vattnet/buljongen och mosa rötterna. Blanda i ägg, sirap, salt, vitpeppar och grädde. Rör allt till en fin smet som hälls i smord ugnsform.
Dofta ett tunnt lager ströbröd över formen. Klicka smöret överst och baka i 200°C (180° för varmluft) i ca 1 timma eller tills man erhåller en fin färg.
Jag använde stavmixer för att mosa rötterna och blanda smeten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar