onsdag 19 oktober 2016

Frasiga raggmunkar med fläsk och rårörda lingon

Finns det bättre husman än detta?

Jag tycker personligen om att fortfarande känna lite känsla och struktur av potatisen, vilket är en smaksak. Vill man mer ha konsistensen av en pannkaka eller potatisplättar, så kör allt i en mixer som sista steg. De blir fantastiska också!

Sätt på ugnen på 100 ° så det går att varmhålla maten medan man lagar till den.

Vi börjar med att skiva fläsket. Är det inte rimmat så måste de saltas under stekningen. Lägg undan fläsket och börja göra smeten. Spara istret från baconstekningen, det ger raggmunkarna extra smak. 

Knäck ägg i en bunke. Vispa upp det lätt och tillsätt sakta hälften av mjölken, gärna fet mjölk. Tillsätt mjölet sakta så det blir en klimpfri smet.

Tillsätt resten av mjölken och saltet och vispa smeten slät.

Riv ner potatisen mycket fint i smeten. Blanda om.

Nu kan man börja steka raggmunkar i smör och ev. ister, vilket ger en raggmunk som både är plätta och råraka. Se till att steka på medelhög värme så den kan lagas färdig rät igenom. Se också till att platta ut smeten direkt så den blir jämn och tunn.

Vill man ha mer pannkaksliknande raggmunk så mixas smeten innan man börjar steka

Steka den knaprig i kanterna och vänd för att steka färdig. Vik ihop dem och lägg in i ugnen för varmhållning.

Stek sedan fläsket i gott med smör/olja så fläsket blir riktigt knaperstekt eller till den kvalité man behagar. Lägg in i ugnen och servera sedan direkt när allt är klart tillsammans med råröda lingon

 

Recept för 4 portioner

  • 1 stort ägg eller 2 mindre
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 3 dl fet mjölk, ev med 1/2 dl grädde
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 500 gr skalad och fint riven potatis (fast eller mjölig spelar liten roll) och vill man ha mer plättliknande raggmunkar så kör man smeten i en mixer och då kan man även mixa in istret
  • Skivat rimmat fläsk efter eget behag, men ca 1,2 kg. Färsk fläsk måste man salta direkt efter stekningen

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar