söndag 21 september 2025

Hemlagad Bredgott Brynt

 


Arla lanserade en produkt för några är sedan med namnet Bredgott Brynt, dvs man hade blandat in brynt smör, vilket blev en succé. Men trots detta så har flera butiker slutat saluföra denna produkt, så då återstår bara att gör eget smörgåsmargarin.

Bredgott består normalt av 65-70% fett och resten rapsolja. Salthalten ligger på ca 1,2%.

Om man utgår från vanligt smör och neutral rapsolja, så kan man tillverka egen Bredgott men smak av brynt smör. 

Här kommer lite fakta:
  • Normalsaltat smör innehåller 1,2% salt
  • Bryner man smör så är utbytet ca 83%, dvs av 100 gr smör får man 83 gr brynt smör
  • Kallpressad rapsolja har tyvärr ofta en bismak, likt den från olivolja. Därför är det bättre att använda en neutral olja
  • 1 tsk salt väger 7 gr, 1 krm salt väger 1,4 gr
När det gäller salthalten så måste den korrigeras eftersom rapsoljan inte innehåller salt. Det innebär att om vi blandar smör med rapsolja i ungefärliga mängder 2/3 smörfett och 1/3 del rapsolja, så sjunker salthalten till ca 0,87% och ytterligare 0,33% salt måste adderas för att nå 1,2% salthalt.

Exempelvis innebär detta att om vi vispar samman 100 gr smör, 100 gr brynt smör och 100 gr rapsolja, så måste man addera 0,99 gr salt, dvs ca 0,8 krm.

Vill man få ett enklare recept så varför inte göra så här:
  • 100 gr normalsaltat smör som får bli rumsvarmt och riktigt mjukt
  • 100 gr normalsaltat smör som bryns
  • 1 dl rapsolja med neutral smak
  • 1 krm salt
Vill man tillverka smör med havssalt, så ska salthalten ökas till ca 2%, vilket i det förenklade receptet innebär 1/2-3/4 tsk flingsalt
Rumsvarmt smör i tärningar, brynt smör från tidigare och rapsolja med smörsmak
Lite speciell rapsolja med smörsmak
 Vispning på medelfart tills alla klumpar löst sig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar