lördag 1 april 2023

Frukostbullar som räcker länge

 


Frasiga, elastiska frallor som håller flera dagar utan att bli tråkigt torra


Börja väga upp rågmjöl i en skål och häll över skållhett vatten. Täck och låt stå 10 min.

Häll i kallt vatten i en bunke och rör ner sirap eller socker. När allt löst sig så rörs jästen ned.

Väg upp vetemjöl och salt. Rör ned i degspadet och rör ner rågmjölet. Rör degen tills den blir klumpfri.

Täck med plastfilm och låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek, vilket tar 1 timme ungefär, ibland lite längre.

Vält ut degen på välmjölat bakbord. Vik degen minst 6 ggr och lägg i jäsbunke igen. Täck med plastfilm och låt jäsa i kylskåp/sval i minst 12 tim.

Vält ut degen på mjölat bakbord och vik degen 4 ggr. Dela upp den 8 lika delar. Vik varje del 2 gr eller rundriv varje del. Placera på plåt och bakplåtspapper eller silokonduk. Om man vill så kan man nyttja en rindform som oljats på insidan, så jäsningen inte gör så frallorna flyter ut då degen är fortfarande ganska lös. Pudra mjöl över, täck med handduk och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme. Baka i ugn 225 °C samt släng in 1/2 dl kokande vatten i bleck längst ner i ugnen och stäng snabbt. Baka i ca 10 minuter. Tag tempen, de är färdiga när innertempen nått 96 °C, men om det saknas färg så grädda lite till


Ingredienser

  • 90 gr rågmjöl
  • 1,5 skållhett vatten
  • 25 gr jäst för söt degspad
  • 3,5 dl kallt vatten
  • 1 msk ljus sirap eller 1 tsk socker
  • 420 gr. vetemjöl special
  • 16 gr salt
  • 2 dl kokande vatten till ånga under bakningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar