onsdag 29 mars 2023

Enkelt Kalljäst grytbröd utan kavling

 


Enkelt bröd som ändå blir fantastiskt elastiskt, luftig och med en god skorpa.

Att jäsningen sker enbart i grytformen gör allt enkelt och ingen knådning förekommer.

Häll 5 dl kallt vatten, dvs inget iskallt utan enbart det vatten som kommer direkt ur kallvattenkranen, i en bunke. Smula i jästen under omrörning. Om du väljer att ge degspadet en extra skjuts med socker eller sirap, så blanda först i socker/sirap och se till att det är löst. Rör tills all jäst löst upp sig.

Väg upp mjölet och blanda i saltet i mjölblandningen.

Tillsätt mjölblandningen under omrörning och när allt mjöl rörts ner så rör man tills det blivit en klumpfri deg. Det kommer vara mycket kletig.

Tag en gryta som tål ugnsvärme, t ex en gjutjärnsgryta, och antingen klä den invändigt med bakplåtspapper som gärna kan få en tunn oljehinna påpenslad, eller så oljar du in grytan ordentligt. Vi vill ju få ut brödet och om vi använder bakpapper så vill vi också ha loss det.

Skrapa ner degen i grytan och täck antingen med fuktig bakduk eller med lock. Ställ i kyl/sval över natten.

Tag upp och ställ i rumstemp i 20-30  minuter. Använder jag gjutjärnsgryta så får grytan vila på en spisplatta på lägsta temp. Man måste vara vaksam så man inte börjar baka med spisen bara 😉.

Pudra över lite mjöl och för den som vill testa så kan man snitta lite i ytskiktet för att få lite mer liv, men det är inget nödvändigt för bakningsresultatet.

Baka 220° i 30-40 minuter, eller tills innertemp i brödet är 96-98°.

Tag ut brödet ur ugnen och vält ut det ur sin form och låt det vila utan att täckas i 1 timma eller tills det blivit normaltemperatur. Skär en skiva och testa så den blivit färdigbakt



Ingredienser

  • 5 dl kallt vatten
  • 25 gr jäst för söt deg
  • Ev. 1 tsk socker eller 1 msk ljus sirap
  • 420 gr vetemjöl
  • 90 gr finmalet rågmjöl eller dinkel
  • 15 gr salt
  • Matolja till smörjning av gryta eller bakplåtspapper

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar