Köp färsk strömming, gärna urtagen.
Börja fixa inläggningslagen. Den bygger på 1-2-3 principen men med ett litet tillägg av salt. Värm upp lagen med alla ingredienser och ställ åt sidan. Se till att röra ofta i början av uppvärmningen då sockret annars kan bränna fast i botten. Den behöver inte koka utan endast börja ryka.
Klipp sedan bort ryggfenor och lägg alla filéer med skinnsidan nedåt. Man behöver inte ta bort några ben eftersom de försvinner under inläggningen.
Salta o peppra köttsidan. Använd vitpeppar.
Lägg en filé ovanpå en annan som passar till storlek. Köttsida mot köttsida.
Blanda ihop rågmjöl, salt, vit- och svartpeppar. Smaka av mjölmixen och justera så den smakar gott.
Vänd ner varje par så de får mjöl på varje sida.
Värm upp rikligt med smör i en stekpanna och när den slutat smattra hälls lite oliv- eller annan matolja i och ställ ned värmen på 7 av 9.
Lägg i strömmingarna och stek ca 3 minuter på varje sida. Lyft ut, låt fettet rinna av lite och lägg i bleck. När allt stekts så slevas lagen över. Täck med plast och ställ svalt och sedan i kyl. Fisken och lagen ska vara varma/ljumma så fisken drar åt sig lagen maximalt.
Ett dygn senare är de klara att förtäras.
Till 1 kg strömmingfiléer:
- 9 dl vatten
- 6 dl socker
- 3 dl 12% ättiksprit
- Hel kryddpeppar som mortlas grovt
- Hel nejlika, inte för mycket då det ger stark smak, kanske 1/4 mot kryddpepparn, mortlas grovt
- 1 tsk salt
- 4 lagerblad
- 2 morötter som skalas och slantas
- 2 gula lökar som skärs i skivor eller klyftor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar