lördag 31 oktober 2020

Sirapslimpa

 


Saftigt, fruktigt nästan som godis. Bakas utan jäst och blir därför kompakt. Viktigt att bakpulvret inte är för gammalt så brödet inte blir för kompakt. Receptet kommer ursprungligen från hotell John Bauer i Jönköping, varefter jag ändrat det lite.

Börja med att sätta ugnen på 200°C. Väg upp mjölet i en stor skål så du kan blanda in bakpulver och salt.

Rosta fänkålsfrö, pumpafrö och kokos var för sig eftersom de har olika rosttid. Var extra försiktig med det rivna kokoset eftersom det går snabbt att rosta.

Mät upp 5 dl filmjölk och häll i mixerskål. Nu kan du mäta upp sirap i samma mätkopp, så släpper det snabbt när du häller ner det i mixerskålen.

Sätt på mixern och skopa ner mjölblandningen.

Tillsätt rostad fänkålsfrö och kokos samt russin. När det är 2 minuter kvar hälls De rostade pumpafröna i. Jag vill inte att de ska suga upp någon vätska.

Totalt mixas smeten i 10 minuter. Hälls/skrapas ned i bakform och bakas i 160° Tills temp i brödet är 98-99°. Det tar minst 1 timma, snarare 80 minuter. Det är temperaturen som avgör när det är färdigbakat.

Tag ut och om man vill ha en lite mjukare skorpa så penslas brödet runt om med kokhett vatten. Lägg under bakduk och låt svalna.

Skär tunna skivor, brödet är mycket smakrikt och ganska sött. Men otroligt gott. Jag kan rekommendera att testa med Bregotts nya smör ”Brynt”. 


Ingredienser

5 dl filmjölk

2,5 dl ljus sirap

2,5 dl mörk sirap, t ex brödsirap

560 gr vetemjöl, t ex kärnvetemjöl

340 gr grovt rågvetemjöl

1/2 msk salt

1 msk bakpulver

1 msk fänkålsfrö som rostas

1 dl pumpafrö som rostas

1/2-1 dl riven kokos som rostas

1/2 dl linfrö

1 dl russin

lördag 10 oktober 2020

Gulaschsoppa på köttfärs

 



Mustigt god Gulasch som med en tryckkokare blir fantastiskt god.

Börja med att steka färsen i små portioner och i smörolja. Salta och peppra. Lägg i tryckkokaren. Lägger man i för mycket färs blir stekpannan för kall och vi får kokt färs utan den eftertraktade Maillardreaktionen.

Paprikapulver, Mejram, Kummin och chilipeppar läggs i en skål med lite hett vatten för att dra ut vattenlösliga smaker innan den hälls över löken nedan

Fint skivad gul lök steks sakta. Salta, peppra och en gnutta socker strös över på slutet. Lägg även i tomatpurén så den får stekas med. Lägg även i fint skivad vitlök som får steka med på slutet. Häll över kryddblandningen och låt vattnet koka bort och allt steka lite. Lägg över i tryckkokaren.

Moroten putsas och skärs först i 3-4 cm bitar, som sedan skärs till 2-3 mm stickor. Rotsellerin skärs ned i små tärningar 1x1 cm. Detta steks på medelhög värme tills rotsellerin börjar få färg. Lägg över i tryckkokaren.

Skär ner paprikan i bitar och stek samt lägg över i tryckkokaren.

Skiva champinjonerna, förväll och stek sakta i smörolja. Salta och peppra. Lägg över i tryckkokaren.

Skala och skär potatisen i 1x1 stora bitar och lägg ned i tryckkokaren.

Häll i sirapen i tryckkokaren.

Lägg i krossad tomat, kycklingfond samt 1 msk av kalvfond.

Fyll på med vatten till maxmärket i Crockpoten.

Koka på hög temp högt tryck (förval soppa) i 30 minuter. Låt trycket gå ned och smaka av soppan. Eventuellt behövs ytterligare kalvfond

Ingredienser

3 röda paprikor

1/4 rotselleri

2 stora lökar

2-3 skalade morötter

400 gr skogschampinjon

4 vitlöksklyftor

3 burkar krossad tomat

3 msk tomatpuré

2 msk kycklingfond

1+1 msk kalvfond

3 msk paprikapulver

1/2 tsk chilipeppar

1 msk Mejram

1 tsk Kummin

700 gr nöt/viltfärs

1 dl brödsirap

2 stora potatisar, mjölig sort, som bakpotatisar

Extra

Man kan variera gulaschen genom att t ex tillsätta 2 burkar vita bönor i tomatsås eller varför inte 2 burkar majs. Se bara till att det finns minst 3,5 dl vätska i kokkärlet så det kan bildas tillräcklig ånga

Krämig svamppaj


 Otroligt god svamppaj som med en god sallad och kanske en vinegrette, gör lunchen minnesvärd.

Jag använder Hattings pajskal vilket är enkelt och smakar bra. Vill man så gör man egen pagdeg och förgräddar. Jag förgräddar Hattings pajskal vilket ger pajbotten en krispigare struktur.

Först förväller jag svampen. Har jag plockat själv så blir det den svamp som hamnade i korgen. Vill man köpa, så satsa på skogschampinjon med en nötigare smak än vanlig ängschampinjon.

Förväll svampen och stek sakta. Salta och peppra samt lägg i tomatpuré så den får steka med ett tag mot slutet.  En doft cayennpeppar sitter alltid fint. Tomatpuré bör stekas av så man tar bort metallsmaken och lockar fram en härligt sydeuropeisk sötma. Häll i en skvätt Nuilly Prat och låt den puttra in så alkoholen ångar bort och enbart goa smaker stannar kvar.

Lägg svampen i en skål och stek löken sakta. Salta mot slutet och lägg i en nypa socker. Jag brukar dessutom dra ett par tag med pepparkvarnen. Blanda ned i svampen. Låt blandningen bli 2/3 svamp och 1/3 lök. Låt svalna lite. Blanda ner riven ost eller färdigriven gratängost/tacoost.



Knäck ner äggen i en blender tillsammans med grädde, senap och grönmögelost. Här kan man välja den hårda osten från Kvibille eller så tar man färskost med god smak. Varför inte kantarellost från Bonjour.




Lägg i svamp/lök/ost i förgräddade pajskal. Fördela försiktigt äggstanningen över pajerna och grädda i 200° ca 15 minuter tills hela ytan fått en härligt brun färg. Tag ut och lägg på galler för att svalna.

Serveras med en sallad och vinegrette samt ett glas rött


Ingredienser

Trattkantareller, kantareller eller blandsvamp. Trattkantareller behöver inte skäras ned ca 1 liter

Gul lök - 2 st

Tomatpuré - 1 tsk

Dijonsenap - 2 tsk

Grönmögelost Kvibille grädd -en bit

Ägg - 4 st

Grädde - 4 dl

Riven ost -gratängost - ca 2-3 dl

Salt, peppar

En doft cayennpeppar

Nuilly Prat - 1 msk